Vijest

Zbog kašnjenja vještačenja Gorana Sarića suđenje za zločine u Bijeljini na čekanju

17. Novembra 2023.11:23
Nakon što je Sud BiH u septembru ove godine donio naredbu za novo vještačenje Gorana Sarića, optuženog za zločine u Bijeljini, Klinički centar Republike Srpske ni poslije više urgencija nije izradio nalaz, saznaje Detektor.


Goran Sarić. Foto: BIRN BiH

Sud BiH je 28. septembra 2023. godine donio Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci naredbu za medicinsko vještačenje optuženog Gorana Sarića na okolnosti mogućnosti prisustva suđenju. Iz Suda je, kako navode za Detektor, zatraženo da vještačenje bude izvršeno u najkraćem roku.

“Ni nakon više urgencija Suda, nije izvršeno [vještačenje]”, rečeno je iz Suda BiH, kao i da će statusna konferencija biti zakazana onda kada iz Kliničkog centra dostave nalaz i mišljenje Sudu, koji onda može odlučivati o prijedlogu za razdvajanje postupka.

Na statusnoj konferenciji u aprilu ove godine, tim vještaka medicinske struke je zaključio da optuženi Goran Sarić nije sposoban dolaziti na suđenje zbog bolesti, odnosno da ne može putovati i učestvovati u sudskom postupku.

Sarić je optužen sa Živanom Miljanovićem, Stevom Bokarićem, Jovicom Petrovićem, Mirkom Simićem, Ljubom Markovićem, Slavenkom Kočevićem, Zvonkom Pržuljom, Milenkom Samardžijom i Kostom Stanićem za odvođenje 22 civila bošnjačke nacionalnosti, starosti od šest do 72 godine, iz naselja Bukreš u Bijeljini, te njihova ubistva pored rijeke Drine u Balatunu u noći sa 24. na 25. septembar 1992. godine.

Prema optužnici, Miljanović je bio pomoćnik komandira Stanice milicije Bijeljina, Bokarić rezervni radnik Sektora državne bezbjednosti, Sarić inspektor, Petrović i Simić pripadnici Interventnog voda Stanice milicije u Bijeljini, a Marković, Kočević, Pržulj, Samardžija i Stanić pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su stigli sa Sokoca.

Optužnica je potvrđena u januaru 2022. protiv osmorice optuženih, a suđenje im je počelo u julu. Samardžija i Stanić su naknadno optuženi i postupak protiv njih je spojen s prvobitnim predmetom.

Do sada nije saslušan nijedan svjedok.

Emina Dizdarević Tahmiščija