Vijesti


Odgođeno ročište po tužbi Edina Garaplije 28. Novembra 2023. Vijest Postupak po tužbi Edina Garaplije, oslobođenog za zloupotrebu položaja u projektu koji je finansirala Evropska unija (EU), protiv Bosne i Hercegovine odgođen je zbog moguće nagodbe.
Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću 21 godina zatvora zbog organizovanog kriminala 28. Novembra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je drugostepenu presudu kojom su Boris Kordić i Josip Kvesić proglašeni krivim za zloupotrebu položaja ili ovlasti te zbog krivičnog djela “iznuda” u svojstvu službenih osoba Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, Terenskog centra Mostar, te im je izrečena ukopno 21 godina zatvora.
Rješavanje predmeta ratnih zločina će se produžiti do kraja 2025. godine 27. Novembra 2023. Vijest Rješavanje predmeta ratnih zločina će se produžiti za dvije godine u odnosu na postojeći rok predviđen Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, utvrđeno je na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
sudnica Naredne sedmice izricanje prvostepene presude za zločine u Tesliću 24. Novembra 2023. Vijest U ponedjeljak, 27. novembra, Sud BiH izreći će prvostepenu presudu Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću, koji su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića.
Produžen pritvor osumnjičenom za zločine u Derventi koji je nedavno izručen iz Njemačke 24. Novembra 2023. Vijest Okružni sud Doboj produžio je za dva mjeseca pritvor Harisu Skeliću, osumnjičenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Derventi.
Porodice nestalih osoba prolaze kroz emocionalno, psihičko i finansijsko opterećenje 23. Novembra 2023. Vijest Porodicama nestalih osoba je potrebna bolja saradnja sa institucijama uključenim u proces traženja, dok emocionalno, psihološko, kao i finansijsko opterećenje s kojim se nose može biti izuzetno iscrpljujuće, rečeno je tokom održavanja treće Međunarodne konferencije za porodice nestalih osoba.
Stotinu mladih iz regiona RYCO okupio oko vizije izgradnje mira i borbe protiv stereotipa 23. Novembra 2023. Vijest Stotinu srednjoškolaca iz zemalja Zapadnog Balkana zaključilo je da se zajedno mogu boriti protiv stereotipa nastalih tokom konflikata za koje nisu krivi, a nova prijateljstva i različitosti koje sada slave predstavili su nastupom kojim su u Sarajevu otvorili centralnu konferenciju koja okuplja preko 250 učesnika iz BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.
Rajko Karlica nije pronađen na adresi nakon presude kojom je osuđen na 15 godina zatvora 23. Novembra 2023. Vijest Nakon što je Sud BiH tokom izricanja prvostepene presude odredio pritvor desetorici optuženih za zločine u Bosanskom Novom, Rajko Karlica, koji je osuđen na 15 godina zatvora, nije pronađen na adresi i trenutno se poduzimaju radnje s ciljem njegovog hapšenja, saznaje Detektor.
Vrijeme ističe i žrtve sve teže ostvaruju pravdu, pokazuje novi Izvještaj komesarke Vijeća Evrope 23. Novembra 2023. Vijest Skoro tri decenije nakon završetka ratova u zemljama bivše Jugoslavije, uz žrtve, svjedoke i osumnjičene koji stare i umiru, i sa sve manje dostupnih dokaza, ističe vrijeme za ostvarenje pravde kroz domaće krivično gonjenje, dok nove generacije odrastaju u podijeljenim društvima, u kojima zabrinjavaju dokazi o radikalizaciji mladih, neki su od zaključaka iz Izvještaja komesarke Vijeća Evrope za ljudska prava.

EU i OSCE zabrinuti zbog pritisaka na civilni sektor u Republici Srpskoj 22. Novembra 2023. Vijest Evropska unija je zabrinuta zbog činjenice da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen Nacrt zakona o posebnom registru nevladinih organizacija, izjavio je danas u Banjaluci šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, gdje su brojni predstavnici bh. civilnog društva, medija, stručnjaka i međunarodne zajednice pozvali vlasti u ovom entitetu da povuku sporni nacrt zakona.