Vijest

Osumnjičeni za ratovanje u Siriji i Iraku predat Tužilaštvu

19. Novembra 2023.19:44
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su Tužilaštvu BiH Adnana Ćatića, koji je osumnjičen da je oko deset godina učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka.
Tužilaštvo i Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Ćatić je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je bio u strukturama takozvanog „ISIL-a“, koji je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija proglašen terorističkom organizacijom.

„Osumnjičeni se tereti da je u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama ‘ISIL-a’, te je na području Bliskog Istoka proveo oko deset godina i jedan je od osumnjičenih sa najdužim boravkom na navedenom području“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo ga sumnjiči za krivična djela organizovanje terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama, u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Nakon ispitivanja Ćatića, postupajući tužilac će uputit prijedlog Državnom sudu za određivanje pritvora, jer je, između ostalog, osumnjičeni duži vremenski period bio nedostupan pravosudnim organima BiH.

Njega su SIPA i Granična policija uhapsile na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu u subotu, 18. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija