Vijest

Predstavljen priručnik o izvještavanju o nestalim osobama u BiH

20. Decembra 2023.15:56
Standardi koji su u Bosni i Hercegovini uspostavljeni u izvještavanju o nestalim osobama mogu se primjenjivati u cijelom svijetu, rečeno je na promociji priručnika “Medijsko izvještavanje o osobama nestalim usljed sukoba u BiH 1992.–1995.” održanoj na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.
Predstavljanje priručnika o medijskom izvještavanju o nestalim osobama. Foto: BIRN BiH

Priručnik o izvještavanju o osobama nestalim u proteklom ratu nastao je kao rezultat saradnje Međunarodnog komiteta Crvenog križa/krsta (MKCK), Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), Državnog tužilaštva, Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH te novinarki i novinara iz cijele države.

Ovaj dokument, kako je rečeno na promociji, namijenjen je svim novinarima kao pomoć u radu, podsticaj urednicima i direktorima medijskih kuća da vrate ove teme u prime time termine, te podsjetnik profesorima da, uz teorijska predavanja, svojim studentima pruže i iskustvene primjere, zatim svim studentima i budućim reporterima i novinarima.

Osim toga, namijenjen je porodicama žrtava, kako bi znali šta mogu očekivati te šta su obaveze medija, ali i svima ostalima koji žele saznati više o nestalima i načinu na koji mediji tretiraju ovu temu.

Šef Delegacije MKCK-a u BiH Elmir Camić kazao je da je priručnik jako kvalitetan dokument koji je naišao na odjek širom svijeta među njegovim kolegama iz Crvenog krsta, jer se pitanje nestalih odnosi na područja od Bliskog istoka, Ukrajine, Centralne Azije i Južne Amerike.

“Drago mi je da u BiH stvaramo nove standarde koji će se primjenjivati širom svijeta u procesu traženja nestalih”, ustvrdio je Camić.

Podsjetio je da se u BiH traga za još oko 7.600 osoba nestalih usljed sukoba i da najveću prepreku u procesu traženja predstavlja nedostatak novih i vjerodostojnih informacija o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica.

“Tome doprinosi jako visok stepen politizacije tog pitanja koji u drugi plan stavlja potrebe i prava porodica nestalih osoba, a svodi se na jeftino skupljanje političkih poena na njihov račun”, kazao je šef Delegacije MKCK-a u BiH.

Izvršni direktor BIRN-a BiH Denis Džidić je izrazio zadovoljstvo da su kolegice koje godinama izvještavaju o nestalim osobama kao jednom od segmenata tranzicione pravde imale priliku da izrade priručnik koji će biti mapa puta, ne samo novinarima u našoj zemlji nego i širom svijeta.

“Prošle sedmice je ekipa Detektora i Balkanske istraživačke mreže bila u Ukrajini, gdje smo obučavali grupu novinara kako izvještavati o procesima tranzicijske pravde, a imali smo priliku ovaj isti priručnik prezentovati i njima. Zaista je ogromno interesovanje zato što novinari širom svijeta nemaju iskustvo u izvještavanju o ovoj problematici koju imaju bosanskohercegovački novinari”, kazao je Džidić.

Predstavljanje priručnika o izvještavanju o nestalim osobama. Foto: BIRN BiH

Glasnogovornica INO-a BiH Emza Fazlić je priručnik ocijenila iskorakom kada je u pitanju izvještavanje o nestalim osobama zbog senzibilnosti ove teme i njene važnosti u društvu.

“Bez obzira na protok vremena i što 30 godina porodice traže svoje nestale, mnogo priča je već ispričano, međutim mnogo je, nažalost, priča koje treba ispričati. Samo medijski istup ove teme će doprinijeti na neki način ubrzanju procesa”, rekla je Fazlić.

Dodala je i da pitanje nestalih osoba spada u 14 prioriteta koji su pred BiH postavljeni na njenom putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Lejla Turčilo, profesorica na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, također je izrazila zadovoljstvo što se ovakvi sadržaji mogu uključiti u programe fakulteta, posebno što je važno da se na Odsjeku za komunikologiju/žurnalistiku razvija odgovornost i senzibilitet za izvještavanje, a sve kako bi kolegice i kolege u praksu ušli što spremniji.

“Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu zaista nastoji da ono što mi u teoriji predajemo svojim studentima obogati iskustvima iz prakse i ovo je dobra prilika da naši studenti i studentice čuju i iz prve ruke imaju materijal iz kojeg će učiti o tome na koji način izvještavati o ovako važnoj, a istovremeno i vrlo osjetljivoj temi”, pojasnila je profesorica Turčilo.

Novinarka BIRN-a BiH Emina Dizdarević Tahmiščija je tokom promocije priručnika, na čijoj je izradi učestvovala s kolegicom Lamijom Grebo, rekla da su ciljevi ovog dokumenta prije svega sačuvati priče od zaborava, ali i ostaviti traga da se može pričati o onima koji su imali svoje živote a sada se vode kao nestale osobe.

“Značajno ovim priručnikom možemo utjecati na savjest potencijalnih poznavalaca lokacija masovnih grobnica kako bi otkrili gdje se one nalaze. Isto tako novinarima će pomoći kako da ostvare komunikaciju s porodicama nestalih”, navela je Dizdarević Tahmiščija.

U sklopu promocije je održan stručni panel o važnosti izvještavanja o nestalim osobama u BiH na kojem su iznesene informacije o problemima i nedostacima tehničke prirode s kojima se susreću uposlenici INO-a BiH, izazovima s kojima su se susretali novinari, ali i činjenica da je veći postotak porodica nestalih koje su izrazile zadovoljstvo izvještavanjem o ovim problemima.

Priručnik je dostupan ovdje.

Haris Rovčanin