Vijest

Zatražena suspenzija Ranka Debevca, predsjednika Državnog suda

19. Decembra 2023.14:13
Ured disciplinskog tužioca je nakon hapšenja Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, podnio zahtjev za njegovu suspenziju, naveli su iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.


Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Ured je ovaj zahtjev podnio nakon što je Državno tužilaštvo obavijestilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) o donesenoj naredbi za provođenje istrage protiv Debevca.

Na osnovu ovog zahtjeva, Prvostepena disciplinska komisija će donijeti odluku.

Ukoliko bi Debevec odlukom Komisije bio suspendiran, najviša pravosudna institucija bi trebala donijeti odluku o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika Državnog suda.

Debevec je 18. decembra 2023. godine, zajedno sa Osmanom Mehmedagićem, bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije, uhapšen zbog zloupotrebe položaja, povezane s drugim krivičnim djelima.

Oni su, kako je na konferenciji za medije održanoj dan nakon hapšenja kazao Milanko Kajganić, glavni državni tužilac, osumnjičeni da su prisluškivali sudije Državnog suda i službenike Tužilaštva BiH prilikom provođenja radnji u predmetima ovih institucija 2020. godine.

Kajganić je rekao kako će se više informacija saznati na ročištu za određivanje pritvora, koje bi trebalo, kako je najavio, biti sutra, 20. decembra.

Potvrdio je i hapšenje advokatice Vasvije Vidović zbog sprečavanja dokazivanja.

Nermina Kuloglija-Zolj