Vijest

Hapšenje Debevca i Mehmedagića nema političku pozadinu, tvrdi Milanko Kajganić

19. Decembra 2023.14:54
Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) uhapšeni su zbog zloupotrebe položaja jer su nezakonito prisluškivali državne sudije i službenike Tužilaštva BiH koji su 2020. godine radili istrage na nekoliko predmeta, rekao je na konferenciji za medije glavni državni tužilac Milanko Kajganić.

Milanko Kajganić. Foto: BIRN BiH

Konferencija za medije je održana dan nakon hapšenja o kom su prvo izvijestili mediji, a Kajganić je kazao da je organizirana kako bi se javnost upoznala s radnjama koje je Tužilaštvo BiH poduzimalo i kako bi pokazali da se “beskompromisno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije”.

Govoreći o predmetu protiv Debevca i Mehmedagića, naveo je da su predistražne radnje i istraga vođene isključivo u Tužilaštvu, uz podršku OSA-e, te da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sat vremena prije hapšenja upoznata s predmetom.

“Lica su lišena slobode po naredbi postupajućeg tužioca. Postojali su pritvorski razlozi za lišenje, da bi Tužilaštvo moglo nesmetano prikupljati dokaze”, kazao je on, dodavši da su obojica osumnjičeni za zloupotrebu položaja jer su nezakonito prisluškivali sudije Suda i službenike Tužilaštva BiH koji su 2020. godine radili na različitim predmetima i istragama.

Kajganić je potvrdio informaciju da je uhapšena i advokatica Vasvija Vidović, jer postoji osnovana sumnja za sprečavanje dokazivanja. Pojasnio je da je pokušala telefon osumnjičenog, koji je bio sakriven, iznijeti sinoć iz zgrade SIPA-e, i da nije povezana s prethodnim radnjama.

“Oni će danas u poslijepodnevnim satima biti predati u Tužilaštvo. Vjerovatno će postupajući tužilac podnijeti prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od mjesec dana”, rekao je Kajganić, pojasnivši da još uvijek nije odlučeno hoće li tražiti određivanje pritvora i za Vidović.

On je kazao da bi sutra moglo biti održano ročište za pritvor.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Kajganić je naveo da jedino Tužilaštvo može govoriti o ovom slučaju, te da sva druga lica, koja nisu iz Tužilaštva, dijele špekulacije i dovode u zabludu javnost.

“To znači da je do informacija došao neovlašteno i da ih neovlašteno distribuira. Tužilaštvo BiH će u okviru svojih nadležnosti ispitati i takve navode”, rekao je Kajganić na upite o izjavama ministra sigurnosti Nenada Nešića.

Upitan je li ovo hapšenje povezano s predmetom “Respiratori”, Kajganić je rekao da o tome ne može govoriti jer postoji više predmeta iz 2020. godine, ali je negirao da je povezano s predmetom Milorada Dodika, odnosno u vrijeme kada je Sud BiH odbio njegov zahtjev da mu se sudi u Banjoj Luci. Na činjenicu da je za sutra zakazano ročište Dodiku kome se, s Milošem Lukićem, sudi zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, Kajganić je rekao da oni nisu ti koji zakazuju suđenja.

Kajganić je, upitan o nadležnosti, rekao da je ubijeđen da su sudije Suda BiH u potpunosti u stanju da provedu ovaj postupak, te smatra da bi se javnosti poslala pogrešna poruka ukoliko se predmet prebaci na niži nivo, kako je to rađeno u nekim drugim slučajevima protiv tužilaca ili sudija, o čemu je Detektor ranije pisao. 

Rekao je da se u ovom slučaju ne može primijeniti imunitet za krivično gonjenje.

Debevec, predsjednik Suda BiH i Mehmedagić, bivši direktor OSA-e, uhapšeni su u ponedjeljak, 18. decembra, zbog zloupotrebe položaja, po naredbi Tužilaštava BiH.

Debevec je predsjednik Državnog suda od januara 2017. godine. U januaru ove godine je ponovo izabran na ovu funkciju.

Protiv njega je ranije vođen disciplinski postupak za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

Odlukom Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a, disciplinska tužba je odbijena.

Mehmedagić je ranije stavljen na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država zbog saučesništva u korupciji. Tada je navedeno da je koristio državnu telekomunikacijsku kompaniju “BH Telecom” za prikupljanje mobilnih aktivnosti bosanskohercegovačkih političara, koji nisu povezani sa Strankom demokratske akcije,  te dao instrukcije pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Republike Srpske.

Njemu je u ovom mjesecu zabranjen ulazak u SAD zbog “umiješanosti u značajnoj korupciji”.

Tokom 2021. godine, Mehmedagić i Muhamed Pekić oslobođeni su optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Oni su bili optuženi da su zloupotrebom položaja u augustu 2020. godine pribavili nadzorni snimak iz “BH Pošte” i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OSA-e.

Emina Dizdarević Tahmiščija