Vijest

Predsjednik Državnog suda Ranko Debevec privremeno udaljen od vršenja dužnosti

20. Decembra 2023.14:22
Prvostepena disciplinska komisija privremeno je udaljila od vršenja dužnosti Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, protiv kojeg se vodi istraga zbog nezakonitog prisluškivanja, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koje je najavilo da će u tom slučaju, na redovnoj sjednici, izabrati vršioca dužnosti predsjednika Suda.

Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Iz VSTV-a su naveli da se Komisija prilikom donošenja odluke rukovodila prirodom i vrstom krivičnog djela obuhvaćenog naredbom o provođenju istrage, odnosno da se Debevec sumnjiči za koruptivna i djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

“Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti. Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tuženog“, navodi se u saopštenju.

Odluka o suspenziji se, kako je navedeno, primjenjuje od narednog dana, pa do okončanja krivične istrage po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

UDT je, dan nakon što je Debevec uhapšen sa bivšim direktorom Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, zatražio od VSTV-a njegovu suspenziju. Na današnjoj sjednici VSTV-a, potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan je u izjavi za medije navela da će VSTV, u slučaju suspenzije uhapšenog predsjednika Državnog suda, imenovati vršioca dužnosti jer ova institucija ne može funkcionisati bez te funkcije.

Dio sjednice VSTV-a na kojem se govorilo o hapšenju predsjednika Državnog suda bio je zatvoren za javnost.

“Činjenica je da je predsjednik u Briselu, da nije s nama ovih dana i smatrao je vjerovatno potrebnim da se nama direktno obrati jer to nije mogao ovih dana da učini. Naravno da je kontaktirao sa Sudom BiH i upravo nam dao informacije da šefovi krivičnih odjeljenja potpisuju odluke, da sistem funkcionira, da kao VSTV, regulatorno tijelo, moramo reagirati profesionalno i brzo, i na tome se i radi”, rekla je Gorušanović-Butigan.

Također je rekla da ne želi komentarisati mogućnost utvrđivanja prisluškivanja sudija, za šta se Debevec i Mehmedagić sumnjiče, jer je u toku istraga.

“Sud BiH jeste najvažnija institucija i ja se ne mogu pretvarati da je situacija normalna, to nisu uobičajene stvari, ali mi moramo zaštiti pravosudni sistem, niko nije nedodirljiv. Tužilaštvo će raditi svoj posao, odnosno sve institucije neka rade svoj posao”, navela je potpredsjednica VSTV-a i podsjetila na poštivanje presumcije nevinosti.

Tokom konferencije za medije koja je održana dan nakon hapšenja, 19. decembra, glavni državni tužilac Milanko Kajganić je kazao da su Debevec i Mehmedagić uhapšeni zbog zloupotrebe položaja jer su nezakonito prisluškivali državne sudije i službenike Tužilaštva BiH koji su 2020. godine radili istrage na nekoliko predmeta. Tada je potvrdio i hapšenje advokatice Vasvije Vidović.

 

Aida Trepanić