Vijest

Vasiću mjere zabrane ograničile zagarantovana prava i slobode

20. Decembra 2023.16:33
Pravna punomoćnica Dragomira Vasića, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu nakon oslobađajuće presude za genocid, zatražila je u završnoj riječi da se usvoji njegov zahtjev za naknadu nematerijalne štete, dok su iz Državnog pravobranilaštva ovaj zahtjev ocijenili neosnovanim.
Dragomir Vasić. Foto: BIRN BiH

Prije završnih riječi, vještak medicinske struke Petko Grubač je kazao kako je u svom nalazu naveo da je Vasić tokom različitih perioda sudskog postupka imao psihološke patnje različitog intenziteta.

Sead Zukanović, pomoćnik državnog pravobranioca, prigovorio je na nalaz vještaka, uz pojašnjenje da je navedeno kako kod Vasića nema trajnih promjena ličnosti.

Na ročištu je svjedočio i sam Vasić, koji je rekao kako je trenutno poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i kako je tokom života bio angažovan u politici i sportu. Kazao je da je istraga za genocid u Srebrenici protiv njega vođena 15 godina prije optužnice, kao i da je u istrazi svjedočio 26 puta.

Na pitanje svoje punomoćnice Ozrenke Jakšić, Vasić je naveo kako je iza njega jako težak period, u kojem je za sedam i po godina bio dio jako teškog i složenog sudskog procesa, u kome su ga teretili po deset tačaka optužnice, sa 163 svjedoka.

“To su hiljade pročitanih strana, dug period neizvjesnosti i teškoća zbog postupka”, dodao je Vasić.

Rekao je kako su mu bile određene mjere zabrane kretanja i obaveza javljanja u policijsku stanicu, zbog čega je primijetio i da se pojedini poznanici udaljavaju od njega. Naveo je i kako mu je život bio posebno otežan jer je u trenutku određenih mjera zabrane morao na operaciju u Beograd, zbog čega je od Suda dobio posebno 24-satno odobrenje, kao i da nije mogao posjećivati djecu koja žive u drugoj državi.

Na pitanje pomoćnika pravobranioca, Vasić je potvrdio da su mu mjere zabrane bile određene tokom pet godina i da su bile postepeno ublažavane tokom ovog perioda.

Vasić je bio optužen za genocid u Srebrenici u svojstvu načelnika zvorničkog Centra javne bezbjednosti, a pravosnažno je oslobođen prošle godine s još četvoricom bivših policijskih službenika.

Punomoćnica Ozrenka Jakšić je u završnoj riječi predložila da Sud u cijelosti usvoji tužbeni zahtjev, navodeći kako su kroz različite dokumente dokazali da je Vasić oslobođen krivične odgovornosti, kao i da su mu mjere zabrane ograničile pravo na slobodu, zagarantovano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Dodala i kako nalaz vještaka pokazuje da je Vasić trpio intenzivne nelagodnosti i da bi pravičnu satisfakciju predstavljao iznos na koji je opredijeljen tužbeni zahtjev.

Pomoćnik pravobranioca Zukanović je u završnoj riječi kazao kako je tužbeni zahtjev neosnovan, ali i visok, ukoliko Sud utvrdi njegovu osnovanost.

“Iz svih provedenih dokaza, nedvojbeno je da je tužbeni zahtjev neosnovan. Tužitelj potražuje 43.000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova i ograničenih sloboda”, zaključio je Zukanović.

Sud će odluku po Vasićevoj tužbi donijeti naknadno.

Enes Hodžić