Suđenje

Početak suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću odgođen za narednu godinu

20. Decembra 2023.15:41
Zbog zahtjeva Odbrane za izuzeće tužilaca, ponovno je odgođen početak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću, optuženima zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.


Milorad Dodik pred zgradom Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Goran Bubić, Dodikov branilac, kazao je da je podnesen zahtjev za izuzeće tužilaca Nedima Ćosića, Nives Kanevčev i Biljane Golijanin zbog postojanja sumnje u njihovu nepristrasnost.

On je naveo da njihovo izuzeće traži zbog događaja od 16. oktobra 2023. godine u sudnici, navodeći da je kao dokaz priložen tekst dnevnog lista “Avaz”.

Prema tom tekstu, provodi se istraga zbog prijetnji tužiocima, naveo je Bubić, dodajući da su oni u tom slučaju oštećeni.

“Smatramo relevantnim ako Tužilaštvo postupa na bilo koji način zbog radnji od 16. oktobra 2023. godine. Tu se spominje i ugrožavanje sigurnosti”, kazao je Bubić dodavši da zahtjev proširuje i na tužiteljicu Gordanu Bosiljčić koju je danas Tužilaštvo BiH predložilo da pročita optužnicu.

Bubić je naveo da o ovom zahtjevu treba odlučiti glavni državni tužilac, te pozvao na donošenje odluke o odlaganju ročišta.

Sudija Mirsad Strika je nakon kratke pauze donio odluku o odlaganju, odredivši 17. januar za početak suđenja.

Na ovom ročištu sudija Strika je obavijestio o donesenoj odluci po žalbi Odbrane za prenošenje postupka u Banju Luku, zbog čega je početak suđenja otkazan 6. decembra. On je kazao da je podnesen novi zahtjev za prenošenje.

“Imamo različitu procesnu situaciju u odnosu na prvi zahtjev, a treba odlučiti procesnom odlukom”, naveo je Bubić, te kazao da je Odbrana od prvog do drugog prijedloga došla do novih saznanja zbog kojih smatra da suđenje treba izmjestiti iz Sarajeva u Banju Luku.

Sudija Strika donio je odluku kojom se ovaj zahtjev odbija kao neblagovremen, navodeći da na nju nema žalbe.

Početak suđenja novinari nisu čuli zbog tehničkih razloga, ali se u dijelu koji je bio dostupan čulo i obrazloženje sudije Strika u vezi s postupanjem advokata Ante Nobila u ovom postupku, za kojeg je rečeno da, s obzirom na to da je upisan u Hrvatskoj kao advokat, neće moći biti u sudnici. Moglo se čuti i kako Dodik ponovno nije želio ustati prilikom obraćanja.

Njegov advokat je kazao da nema razloga da se Nobilu ne dopusti obraćanje kao pravnom savjetniku, te da Dodik može da se brani na način koji sam izabere, nakon čega je zamolio da se Dodik obrati.

Nakon što je sudija kazao da se “može obratiti samo ako ustane”, Dodik je kazao da ipak neće.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Nermina Kuloglija-Zolj