Vijesti


Produžen pritvor Sretenu Miloševiću 19. Januara 2024. Vijest Sretenu Miloševiću, koji je sa još petoricom bivših pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optužen za genocid, Sud Bosne i Hecegovine je, zbog opasnosti od bjekstva, produžio pritvor za još dva mjeseca, potvrđeno je za Detektor.
Ukinuta oslobađajuća presuda bivšem ministru Radislavu Jovičiću 19. Januara 2024. Vijest Okružni sud u Banjaluci poništio je oslobađajuću presudu te će se bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislavu Jovičiću ponovo suditi za nesavjestan rad u službi.
Sud BiH decembar 2023. Optuženi za terorizam ostaje u pritvoru 19. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva i produžio pritvor Vildanu Ključi, protiv kojeg je Državni sud potvrdio optužnicu za organizovanje terorističke grupe i sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku.
Elektroprivreda HZHB-a bez odgovora o šteti na službenom automobilu uprave 19. Januara 2024. Vijest Službeno vozilo Passat koje, prema registarskim oznakama, pripada upravi Elektroprivrede HZHB-a popravljeno je, ali iz ove javne kompanije ne odgovaraju na upite Detektora o načinu na koji je nastala šteta i da li će osiguranje pokriti troškove popravke bez uviđaja policije, koja nije zabilježila saobraćajnu nesreću.
Ustavni sud ocijenio da kriminalizacija klevete nije protuustavna 18. Januara 2024. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je da su izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske – kojima se kriminalizira kleveta – u skladu sa Ustavom osim člana koji se odnosi na kažnjavanje za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda, za koji su naveli da predstavlja miješanje u slobodu izražavanja.
Roditelji djece iz Janje se nakon presude nadaju konačnom rješenju u borbi protiv diskriminacije 18. Januara 2024. Vijest Nakon što je bijeljinski Osnovni sud nepravosnažnom presudom utvrdio da su Republika Srpska i osnovna škola u Janji diskriminirali djecu bošnjačkih povratnika tako što su im onemogućili upisivanje Bosanskog jezika kao maternjeg u pedagošku dokumentaciju, te naložio hitne mjere uklanjanja diskriminacije, roditelji i njihov advokat navode da je ovo za njih značajna pravna pobjeda.
Zatraženo produženje pritvora optuženom za terorizam 18. Januara 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Adnanu Ćatiću nakon što je protiv njega potvrđena optužnica za organizovanje terorističke grupe, odnosno učešće na stranim ratištima.
Za gotovo tri godine suđenja aktivistima “Pravde za Davida“ saslušana samo četiri svjedoka 18. Januara 2024. Vijest Duže od četiri godine od podizanja optužnice protiv članova “Pravde za Davida“ za napad na policajca u Banjoj Luci, suđenje u kom su do sada saslušana samo četiri svjedoka i dalje traje što, je za optužene i njihovu Odbranu kršenje prava i “mrcvarenje“.
Potvrđena optužnica za zločine u Bugojnu 18. Januara 2024. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića zbog zločina na području Bugojna počinjenih 1993. godine, dok je odbio optužbe u odnosu na Tahira Granića.
Neophodna jedinstvena praksa i specijalizacija za predmete nasilja u porodici 17. Januara 2024. Vijest Odjel za pravna pitanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine je, nakon urađene analize o stanju u pravosudnim insitucijama na predmetima nasilja u porodici, naveo da sudovi i tužilaštva u BiH nemaju jedinstvenu bazu s podacima, i da ne postoji institucionalna saradnja niti specijalizacija sudija i tužilaca za rad na ovim predmetima.