Vijesti


Produžen pritvor Debevcu i Mehmedagiću 17. Januara 2024. Vijest Državni sud produžio je pritvor suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, saznaje Detektor.
Podizanje svijesti komemoracijom za migrante i izbjeglice nastradale na Drini 17. Januara 2024. Vijest Komemoracijom i otkrivanjem spomenika na Novom groblju u Bijeljini, u subotu će se odati počast migrantima, nestalim i poginulim na riječnim granicama na ovom području, kako bi se skrenula pažnja na njihove tragedije, ali i važnost identifikovanja, kako bi porodice stradalih mogle naći smiraj.
Privremeno razdvojen postupak Dodika i Lukića 17. Januara 2024. Suđenje Početak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i nekadašnjem direktoru Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću, optuženima zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, ponovo je odgođen, a donesena je odluka o razdvajanju postupka nakon što Lukić nije pristupio ročištu zbog liječenja.
Revizija pokazala da državne institucije nemaju registar službenih vozila 17. Januara 2024. Vijest U državnim institucijama ne postoje podaci o ukupnom broju vozila, niti je njihovo upravljanje efikasno i ekonomično, pokazuju nalazi Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.
Optužnica za genocid vraćena na uređenje 16. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine vratio je na doradu optužnicu protiv šestorice visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade koji se terete da su u julu 1995. počinili genocid, potvrđeno je za Detektor.
Zatražena disciplinska odgovornost za sutkinju iz Banje Luke, što ona vidi kao progon 16. Januara 2024. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je u završnoj riječi zatražio da se sutkinji Osnovnog suda Banja Luka Radmili Medaković izrekne odgovarajuća disciplinska mjera, zbog neopravdanog kašnjenja u izradi sudijske odluke te kršenja principa Etičkog kodeksa. Tužena je u potpunosti negirala navode optužbe, navodeći da je riječ o njenom “progonu”.
Debevec i Mehmedagić: Tužilaštvo otkrilo da je uništeno još 60 sumnjivih naloga 16. Januara 2024. Suđenje Obrazlažući zahtjev za produženje pritvora suspendovanom predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, Tužilaštvo je navelo da je istragom došlo do saznanja o još blizu 60 naloga za provođenje posebenih mjera koji su uništeni.
Krivična prijava protiv Dodika zbog proslave 9. januara 16. Januara 2024. Vijest Poslanik iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić najavio je da će Državnom tužilaštvu danas poslati krivičnu prijavu zbog proslave 9. januara – Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.
Marketinška agencija Mania pod sankcijama zbog organizacije Dana Republike Srpske 15. Januara 2024. Vijest Vlada Velike Britanije uvela je sankcije marketinškoj kompaniji “Mania” zbog organiziranja proslave Dana Republike Srpske, čije obilježavanje je neustavno. Ova kompanija je u protekle dvije godine od javnih kompanija ugovorila poslove vrijedne najmanje 1,5 miliona maraka.
Memić i ostali: Ponovno odgođen početak suđenja 15. Januara 2024. Suđenje Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu po drugi put je odgođen početak suđenja bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću i još petoro zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima.