Vijest

Produžen pritvor Sretenu Miloševiću

19. Januara 2024.12:46
Sretenu Miloševiću, koji je sa još petoricom bivših pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optužen za genocid, Sud Bosne i Hecegovine je, zbog opasnosti od bjekstva, produžio pritvor za još dva mjeseca, potvrđeno je za Detektor.
“Grbavci” škola u Orahovcu. Foto: MKSJ.

Pritvor Miloševiću, kako su iz Državnog suda pojasnili za Detektor, može trajati do 11. marta ili nove sudske odluke.

Milošević se nalazi u pritvoru od 15. decembra 2023., a nedavno je optužen s Lazarom Ristićem, Mladenom Mihajlovićem, Dragojom Ivanovićem, te Stanojem i Miloradom Birčakovićem, da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova na području Zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade, svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo je ranije navelo da su sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole “Grbavci” u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je ubijeno više od 800 žrtava, a tijela pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice.

Sud BiH je prije nekoliko dana vratio na doradu optužnicu protiv Miloševića i petorice ostalih.

Jasmin Begić