Vijest

Optuženi za terorizam ostaje u pritvoru

19. Januara 2024.11:16
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva i produžio pritvor Vildanu Ključi, protiv kojeg je Državni sud potvrdio optužnicu za organizovanje terorističke grupe i sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Pritvor Ključi može trajati dvije godine od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 11. januara 2026. ili do nove odluke Suda BiH, potvrđeno je za Detektor.

Optuženi Ključo se nalazi u pritvoru od 17. oktobra prošle godine, a ova mjera mu je produžavana.

Ključo je optužen da je boravio na području Sirije i Iraka, gdje se od 2012. godine borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom organizacijom. U vojnim jedinicama sudjelovao je sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritoriju Turske i povratka u BiH, čime je proveo više od decenije na ratištima Sirije i Iraka te je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na tom području.

Iz Tužilaštva BiH su na prethodnom ročištu naveli kako je produženje pritvora jedini način da se osigura prisustvo optuženog na suđenju, budući da ne poštuje institucije i zakone BiH.

Jasmin Begić