Vijest

Za gotovo tri godine suđenja aktivistima “Pravde za Davida“ saslušana samo četiri svjedoka

18. Januara 2024.11:00
Duže od četiri godine od podizanja optužnice protiv članova “Pravde za Davida“ za napad na policajca u Banjoj Luci, suđenje u kom su do sada saslušana samo četiri svjedoka i dalje traje što, je za optužene i njihovu Odbranu kršenje prava i “mrcvarenje“.

Članovi grupe “Pravda za Davida” ispred Osnovnog suda u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Pet članova neformalne grupe “Pravda za Davida“ navode da se proces protiv njih odugovlači te da su ročišta tokom nekoliko godina otkazivana iz različitih razloga. Krajem prošle godine  ročište je odgođeno četvrti put.

“Tri puta je ročište otkazivano zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva… On je trebalo da bude svjedok koji je, navodno, kao slučajni prolaznik vidio šta se dešavalo tog dana na trgu. Onda je ročište otkazivano dva puta zbog nedolaska svjedoka, odnosno vještaka Tužilaštva“, kaže Miljan Kovač, jedan od optuženih članova ove grupe, kao i da niko ne zna da li će se pojaviti svjedok 15. Februara, kada je ponovno zakazano ročište.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu kažu da je posljednje ročište otkazano zbog nedolaska vještaka.

“Napominjemo da je ovo tužilaštvo na glavnom pretresu saslušalo sve svjedoke predložene u optužnici“, piše u odgovoru za Detektor, dok Odbrane aktivista navode da su saslušana ukupno četiri svjedoka.

Optužnica Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci podignuta je 5. decembra 2019. godine protiv Kovača, te Nemanje Graorca, Petra Perduva, Rade Šljivića i Borislava Zeljića zbog krivičnog djela “napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti”. Suđenje im je počelo u maju 2021., a za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Do sukoba građana i policije došlo je 25. decembra 2018. godine na Trgu Krajine. Sa trga su prethodno uklonjena sva obilježja koja podsjećaju na ubijenog Davida Dragičevića, a potom su otjerani i građani. Ranije su uhapšeni njegovi roditelji Davor Dragičević i Suzana Radanović.

Davidovo tijelo pronađeno je u rijeci Crkvenoj 24. marta 2018. godine i još traje istraga o njegovom stradanju koja je prebačena na Državno tužilaštvo.

Kriminalistički tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak oslobođeni su optužbi za krivično djelo skrivanja dokaza u slučaju ubistva Dragičevića.

Petar Perduv, jedan od optuženih, kaže da bi, zbog odlaganja ročišta, do sada zaboravio na suđenja da ga na to ne podsjeća advokat.

“Jedina njihova želja sa ovim i svim procesima do sada jeste da siju strah i uplaše masu. Nažalost, većim dijelom u tome su i uspjeli, tako da je za njih epilog ovog slučaja nebitan i, da postoji mogućnost zastare u ovakvim slučajevima, siguran sam da bi ovaj predmet tako završio“, govori Perduv, koji smatra da većina optuženih, nakon što jednom proces bude okončan, imaju osnova za tužbu zbog fizičkog i psihičkog maltretiranja u stanici nakon privođenja, ali i zbog “neosnovanog pravosudnog petogodišnjeg mrcvarenja“.

Njegov advokat, Milan Malešević, rekao je da je u pitanju maltretiranje optuženih dužinom postupka “s obzirom da je brzo suđenje jedno od osnovnih prava okrivljenih“.

“Imaju problem gdje god im treba potvrda da se protiv njih ne vodi krivični postupak“, naglašava Malešević kakve već sada posljedice imaju optuženi.

Dragana Stanković takođe upozorava na pogubnost procesa koji traje duže od pet godina. Ona zastupa Šljivića.

“Naš zakon, kao i međunarodni akti na snazi, garantuju optuženima pravo na suđenje bez odgađanja i pravo da se postupak sprovede bez odugovlačenja, pa je, imajući u vidu naprijed navedene činjenice, upitno koliko je ovo pravo u konkretnom slučaju ispoštovano“, kaže.

Naglašava da su se u ovom krivičnom postupku kao optuženi našli “obični građani“ koji do sada nikada nisu imali nikakve probleme sa zakonom, koji su zaposleni i vode uobičajene živote, te su se svaki put odazvali svakom pozivu suda i tužilaštva, i redovno dolaze na svako zakazano ročište sa svojim braniocima.

Ona, kao i ostali optuženi i njihove Odbrane, ponavlja da optužbe smatra neosnovanima i nada se oslobađajućoj presudi.

Kovač je i ranije tvrdio da su on i ostali spašavali aktivistu od policajca za kojeg su tvrdili da ga ja gušio.

“Zbog svega ovoga i stalnih odlaganja čitav proces se pretvara u farsu koja će, kako stvari stoje, još potrajati“, zaključio je Kovač, napominjući da ne smatra da su krivi, te da bi se tako trebali osjećati pripadnici policije.

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je ranije presudu u korist Sofije Grmuše i Aleksandre Vranješ, nakon njihove tužbe protiv entiteta zbog diskriminatorskog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Presudom je utvrđeno da su članice neformalne grupe “Pravda za Davida” trpjele kontinuiranu diskriminaciju od strane pripadnika policije Republike Srpske.

Vladimir Kovačević