Vijest

Ukinuta oslobađajuća presuda bivšem ministru Radislavu Jovičiću

19. Januara 2024.12:07
Okružni sud u Banjaluci poništio je oslobađajuću presudu te će se bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislavu Jovičiću ponovo suditi za nesavjestan rad u službi.

Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Sa Jovičićem će se ponovo suditi direktoru banjalučke firme “Optel” Alešu Majkiću, a protiv njih dvojice je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci još 2017. podiglo optužnicu, u kojoj se navodi da je oštećeno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za 260.000 KM.

Kako se navodi u optužnici, Jovičić je sa firmom “Optel” 23. septembra 2013. zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za UКT sistem radio-veza, iako je znao da pomenuta firma posluje sa gubitkom.

Po ugovoru je toj firmi avansno isplaćeno 260.445 КM, ali oprema nije isporučena, pa je protiv njih dvojice podignuta optužnica.

Majkić, vlasnik “Optela”, optužen je za izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića.

Suđenje Jovičiću i Majkiću je prvi put počelo u januaru 2019. godine, ali je zbog promjena članova Sudskog vijeća više puta vraćano na početak.

Ipak, u aprilu 2023. godine Osnovni sud u Banjaluci donio je presudu kojom se Jovičić oslobađa odgovornosti za ovo djelo, ali je, nakon žalbe Tužilaštva, Okružni sud u Banjaluci 26. decembra 2023. poništio prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Advokat Živko Bojić, koji je u ovom slučaju zastupao Jovičića, kaže da odluku o ponavljanju suđenja nije još uvijek dobio iako je, kako navodi, i juče išao u Sud, te da je iznenađen što je o ovoj odluci saznao iz medija.

“Sud je trebao da prvo nama dostavi odluku, a ne da saznajemo na ovaj način. Odluka Suda je trebala biti odmah dostavljena i prvostepenom sudu”, kaže Bojić za Detektor.

Jovičić je funkciju ministra unutrašnjih poslova obavljao od marta 2013. do decembra 2014. godine, a na posljednjim izborima bio je kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Đorđe Vujatović