Suđenje

Zatraženo produženje pritvora optuženom za terorizam

18. Januara 2024.12:19
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Adnanu Ćatiću nakon što je protiv njega potvrđena optužnica za organizovanje terorističke grupe, odnosno učešće na stranim ratištima.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora, podsjetio kako je podignuta optužnica, koju sudija za prethodno saslušanje nije potvrdio u roku od osam dana, pa je predloženo produženje ove mjere Ćatiću tokom trajanja istrage, što je i prihvaćeno.

Čampara je naveo kako se Ćatić preko deset godina nalazio van BiH, najvećim dijelom u Siriji, a tokom zadnje dvije godine u Turskoj. Dodao je kako imaju dokaze da je optuženi postao pripadnik terorističke organizacije “Džabrat Al Nusra” te da je Tužilaštvo tokom njegovog boravka u Siriji raspisalo međunarodnu potjernicu.

“Zasigurno je da je stekao razna prijateljstva u Siriji, ima veze i može napustiti BiH, pogotovo u doba migrantske krize”, naveo je Čampara te kazao da je to razlog zašto postoji opasnost od bjekstva, kao i da je optuženi bio snajperista i prošao vojne obuke, zbog čega Tužilaštvo predlaže produženje pritvora zbog opasnosti da bi počinio novo ili slično krivično djelo.

Tužilac Čampara je, na upit članice Sudskog vijeća Lejle Konjić-Dragović, naveo da se prijedlog za produženje pritvora odnosi na vremenski period od potvrđivanja optužnice pa do okončanja prvostepenog postupka.

Ćatićev branilac Senad Dupovac je istakao kako je optuženi došao sam i dobrovoljno u BiH, što ne bi učinio da planira bjekstvo. Dodao je da je Ćatić dvije godine živio u Turskoj i radio na građevini te kako ne postoji interakcijska opasnost, kako to Tužilaštvo navodi, jer on nikada nije kažnjavan.

Dupovac je naveo da su Odbrana i Tužilaštvo u pregovorima da putem sporazuma okončaju predmet.

Sredinom novembra prošle godine Ćatić je uhapšen na osnovu raspisane potrage i od tada se nalazi u pritvoru.

Odluka o produženju pritvora će biti poznata naknadno.

Aida Trepanić