Članak

Naredne sedmice presuda za zločine kod Srebrenice

8. Novembra 2019.16:21
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreći će u petak, 15. novembra, drugostepenu presudu Slavku Milovanoviću zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u selu Rešagići kod Srebrenice.

Suđenje Milovanoviću je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom je oslobođen optužbe da je, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani, 8. maja 1992. u poslijepodnevnim satima, s grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, došao u selo Rešagići te učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

U ponedjeljak, 11. novembra, pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH zakazano je iznošenje žalbi na presudu kojom je Mićo Jurišić, bivši pripadnik rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osuđen na 11 godina zatvora za učešće u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima počinjenim 1992. godine.

Radovan Paprica i Slavko Ognjenović bi se u srijedu, 13. novembra, trebali izjasniti o krivnji u vezi s optužbom kojom im se na teret stavlja silovanje i seksualno zlostavljanje 1992. godine u Foči.

Sljedeće sedmice zakazana su suđenja za zločine počinjene u Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, Brčkom, Orašju, Foči, Zvorniku i Bužimu.

Nermina Kuloglija-Zolj