Članak

Jovici Stanišiću produžen boravak na slobodi

8. Novembra 2019.17:43
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je uslovno puštanje na slobodu iz pritvora produžio za Jovicu Stanišića do aprila 2020. godine jer je bivši šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, kome se sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, i dalje bolestan.

This post is also available in: English (English)

Iz Mehanizma je rečeno da se uslovna sloboda za Jovicu Stanišića produžuje do 30. aprila 2020. zbog njegove bolesti. Kako je kazano, produženje je moguće jer “nema indikacija da se ikada upuštao u bilo kakve radnje koje podrivaju provedbu pravde”.

“Sudsko vijeće je i dalje uvjereno da nema razloga da vjeruje da bi Stanišić prestao da poštuje uslove privremenog puštanja na slobodu ili predstavljao opasnost za bilo koju žrtvu, svjedoka ili drugu osobu ukoliko bi se njegov boravak na uslovnoj slobodi produžio”, navodi se u odluci.

Stanišiću, bivšem šefu SDB-a Srbije, te njegovom suoptuženom Franku Simatoviću, bivšem komandiru Specijalne operativne jedinice SDB-a, ponovno se sudi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu pod vodstvom Slobodana Miloševića s ciljem trajnog i nasilnog uklanjanja Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako bi se postigla dominacija Srba.

Simatović je nastavio prisustvovati ročištima u Haagu.

Stanišić je na uslovnoj slobodi u Beogradu od jula 2017., a njegovo puštanje na slobodu je do sada produžavano nekoliko puta.

I Stanišić i Simatović su se u decembru 2015. izjasnili da nisu krivi nakon što je Apelaciono vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ukinulo oslobađajuću presudu Prvostepenog vijeća.

Apelaciono vijeće je odlučilo da su postojale ozbiljne pravne i činjenične greške kada su Stanišić i Simatović 2013. godine prvobitno oslobođeni optužbi za ratne zločine, te je naredilo da se održi ponovno suđenje i iznesu svi dokazi i saslušaju svi svjedoci od strane novih sudija.

 

    This post is also available in: English (English)