Članak

U Banjaluci završeno ponovljeno suđenje za terorizam, presuda 15. novembra

12. Novembra 2019.15:27
Milanu Macuri, optuženom za terorizam, danas je u Okružnom sudu u Banjaluci završeno ponovljeno suđenje iznošenjem završnih riječi.

Macurin advokat Dragan Stupar i tužilac Republičkog tužilaštva Republike Srpske (RS) Goran Glamočanin iznijeli su suprotna mišljenja o tome da li je u ovom slučaju riječ o terorizmu.

Tužilac Glamočanin tvrdi da su prijetnje optuženog ozbiljne i da su izazvale strah, a Stupar je istakao da to nije terorizam i da se možda radi o drugom krivičnom djelu.

“Svjedoci koje smo saslušali rekli su da su prijetnje optuženog strašne i jezive i da su ih uznemirile”, izjavio je Glamočanin i zatražio od Suda da Macuru i u ponovljenom postupku osudi zbog terorizma.

Advokat Stupar je zatražio oslobađajuću presudu.

“Zaista bi bilo neozbiljno da citati iz serija i filmova mogu biti prijetnja i terorizam”, kazao je Stupar.

Vrhovni sud Republike Srpske je u septembru 2019. ukinuo presudu kojom je Macura osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog terorizma, te naložio održavanje novog suđenja. Macura je prvostepenom presudom iz oktobra 2018. godine osuđen zbog poruke objavljene na Instagramu u kojoj je, između ostalog, naveo da je “idealan materijal za samoubicu” i “traži da mu neko pokloni 150 kg eksploziva C4 kako bi digao u vazduh ‘Zimzograd’”.

U obrazloženju je Vrhovni sud RS-a naznačio kako je bilo potrebno procijeniti da li optuženi može ostvariti ono što navodi u objavi, te njegove motive za samo objavljivanje ovakve poruke.

Macura je prva osoba u Republici Srpskoj optužena za terorizam.

Izricanje presude je zakazno za petak, 15. novembar.

Goran Obradović