Članak

Sastanak o borbi protiv korupcije bez sarajevskog Tužilaštva

8. Novembra 2019.17:31
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nije prisustvovalo početku saradnje Vlade Kantona Sarajevo i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za jačanje kapaciteta za borbu protiv korupcije, što je, prema riječima kantonalne ministrice pravde, poslalo "lošu sliku o spremnosti za hvatanjem u koštac sa problemom korupcije".

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić je na potpisivanju Memoranduma istaknula kako joj je žao što niko iz Tužilaštva nije prisutan, budući da pravosuđe “mora efikasno implementirati ono što će im se dostavljati”.

Brčić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekla kako je predviđeno da Tužilaštvo bude uključeno u ovaj projekat, te da se “nepojavljivanjem šalje loša slika o spremnosti za hvatanjem u koštac sa problemom korupcije”.

U četvrtak, 7. novembra, u Sarajevu potpisan je Memorandum koji predstavlja podršku i pomoć koju će Ambasada SAD-a pružiti Vladi Kantona Sarajevo u obučavanju i jačanju kadrovskih kapaciteta Ureda za borbu protiv korupcije. Potpisnici Memoranduma su premijer Edin Forto, ambasador SAD-a Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jorgan Andrews.

Kako je najavljeno, ovom potpisivanju trebala je prisustvovati i glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija, ali se ona nije pojavila.

“Nisam prisustvovala potpisivanju Memoranduma između Vlade i Ambasade SAD-a iz opravdanih razloga, a za detalje se možete obratiti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću”, navela je Sarajlija u odgovoru BIRN-u BiH.

Ona je dan prije potpisivanja Memoranduma bila na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) pri čemu je željela čuti mišljenje Vijeća u pogledu učešća Tužilaštva u ovoj saradnji. Kako je ovaj dio sjednice bio zatvoren za javnost, prisutne je o njemu izvijestio predsjedavajući VSTV-a Milan Tegeltija. Kazao je da glavna tužiteljica nije imala dovoljan broj informacija o ovom projektu, te da nije bilo moguće donijeti bilo kakvu odluku o ovom pitanju.

Tegeltija je za BIRN BiH rekao kako je donesen zaključak „da se ne možemo izjasniti na pitanje glavne tužiteljice, jer nemamo dovoljno informacija da bi o tom mogli da se izjasnimo“, ali da se o pitanju pojavljivanja na samoj ceremoniji nisu očitovali jer se to od njih nije ni tražilo.

Ministrica Brčić je kazala da se isto pozivno pismo uputilo Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, Ministarstvu unutrašnjih poslova, te Kantonalnom tužilaštvu.

“Po mom razumijevanju, svrha projekta je jačanje kapaciteta lica involviranih u procese prikupljanja, istrage, dokazivanja i procesuiranja krivičnih djela korupcije. Imajući u vidu da je problem korupcije rak rana bh. društva, kao i činjenicu da je vrlo izazovno dokazivanje krivičnih djela korupcije, mislim da je bespredmetno raspravljati o opravdanosti bilo kakve edukacije koja će doprinijeti snažnijem kapacitiranju u navedenom segmentu”, navela je Brčić.

Prema onome što je Tegeltija rekao na sjednici VSTV-a, izabrana su dva tužioca za edukaciju u sklopu ovog programa, ali ih Tužilaštvo nije biralo. Ministrica Brčić smatra kako je vrlo upitno “problematiziranje edukacije samo zato što određeni rukovodilac nije mogao utjecati na izbor lica koja se upućuju na edukaciju”.

Državni sekretar SAD-a je rekao kako kriminal ne poznaje granice, te da kriminalne organizacije uspijevaju tamo gdje misle da nema opasnosti, naglašavajući da je bitno podržati saradnju policije, tužilaštva, Ureda za borbu protiv korupcije i svih institucija koje se bave antikoruptivnim djelovanjem.

    Nermina Kuloglija-Zolj