Vijesti


Zukić i ostali: Više od 1.000 poziva i poruka između optuženih 4. Novembra 2019. Članak Na suđenju za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima, predstavljena je analiza prisluškivanih komunikacija između sedmorice optuženih, kao i drugih lica.
Naredne sedmice žalba na oslobađajuću presudu za zločine u Bosanskoj Krupi 1. Novembra 2019. Članak U utorak, 5. novembra, pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine zakazano je iznošenje žalbi na oslobađajuću presudu trojici bivših policajaca za zločine u Bosanskoj Krupi.
Raspisana potjernica za Slađanom Tasićem 1. Novembra 2019. Članak Interpol je raspisao potjernicu za Slađanom Tasićem, optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Višegrad.
Usvojen izvještaj Republičkog centra za istraživanja ratnih zločina 1. Novembra 2019. Članak Narodna skupština Republike Srpske sinoć je usvojila Izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, u kome se navodi da su u bazu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih unesena 89.273 dokumenta za 34.
Ćufurović tvrdi da je u Siriji ranjavan dok je prodavao krompir 30. Oktobra 2019. Članak Vještak Tužilaštva je na suđenju Ibri Ćufuroviću zbog ratovanja u Siriji rekao da je optuženi sposoban da učestvuje u postupku, ali i da izbjegava direktan razgovor o događajima u toj državi.
U New Yorku održan protest za žrtve silovanja u ratovima na Balkanu 30. Oktobra 2019. Članak Građani Bosne i Hercegovine, kao i grupa Albanaca i Hrvata koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), okupili su se ispred Konzulata Srbije u New Yorku tražeći da počinioci seksualnog nasilja u ratovima devedesetih godina budu izvedeni pred lice pravde.
Presuda Lijanovićima i ostalima odgođena za 8. novembar 30. Oktobra 2019. Članak Izricanje drugostepene presudu Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam osoba koje se terete za organizovani kriminal, pranje novca i porezne utaje odgođeno je za 8. novembar, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Stević među 12 građana BiH koji su boravili na ratištu u Ukrajini 29. Oktobra 2019. Članak Na ukrajinskom ratištu proteklih godina boravilo je 12 građana Bosne i Hercegovine, kazao je inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na suđenju Gavrilu Steviću za pridruživanje paravojnim formacijama u Ukrajini.
Obustavljen proces izručenja iz SAD-a osumnjičenog za zločin počinjen u Jajcu 29. Oktobra 2019. Članak Postupak izručenja Roberta Kovačića iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Bosni i Hercegovini, obustavljen je budući da je istraga protiv Kovačića obustavljena usljed nedostatka dokaza te povučena međunarodna potjernica, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Istraživanje o nedovoljnom korištenju finansijskih istraga u krivičnom postupku 28. Oktobra 2019. Članak Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu izgradio je model za istraživanje zašto se finansijske istrage sa različitim metodama ne mogu kvalitetno koristiti u krivičnom postupku, i rezultati ovog projekta – koji je u završnoj fazi – trebali bi unaprijediti efikasnost krivičnih istraga koruptivnih krivičnih djela.