Vijesti


Selman Busnov tužio državu za pretrpljeni strah i duševnu bol 16. Marta 2020. Članak Selman Busnov, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993.
Zatraženo produženje pritvora Emiru Ališiću 16. Marta 2020. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Emiru Ališiću, koji je osumnjičen za terorizam zbog ratovanja u Siriji.
VSTV pozvao sudove da odgode ročišta na tri sedmice 15. Marta 2020. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) pozvalo je danas predsjednike sudova i glavne tužioce u Bosni i Hercegovini da razmotre mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta u periodu od tri sedmice, od 16. marta do 3.
Naredne sedmice završne riječi na suđenju za zločine u Stocu 13. Marta 2020. Članak Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice Državno tužilaštvo iznijet će završnu riječ na suđenju Miletu Pažinu i Vidu Krešiću, optuženima za zločine počinjene 1993. godine na području Stoca.
Ćufurović: Žalbe na presudu za ratovanje u Siriji 13. Marta 2020. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je od Apelacionog vijeća da izrekne strožiju kaznu zatvora Ibri Ćufuroviću, koji je priznao krivicu te je osuđen na četiri godine zatvora zbog organiziranja terorističke grupe i ratovanja u Siriji, dok je Odbrana tražila da se kazna umanji.
Srbiji ustupljen predmet za zločine u Sanskom Mostu i Prijedoru 13. Marta 2020. Članak Državni sud prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH te je pravosudnim organima Srbije ustupio predmet protiv Branka Basare i Nedeljka Aničića, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta i Prijedora u proljeće i ljeto 1992. godine.
Jasmin Keserović optužen za ratovanje u Siriji 13. Marta 2020. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jasmina Keserovića zvanog Muhamed, koja ga tereti za organiziranje terorističke grupe i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Podignuta optužnica protiv Senada Kasupovića zbog ratovanja u Siriji 13. Marta 2020. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Senada Kasupovića zvanog Muatesim koja ga tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.
Mehanizam odbio nove dokaze u žalbenom postupku Ratku Mladiću 12. Marta 2020. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev da ponovo otvori dokazni postupak kako bi u spis bili uvršteni novi dokazi u žalbenom postupku na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenom na doživotnu kaznu zatvora.
Još dva suda u RS-u odbila zahtjev za zabranu rada ravnogorskih udruženja 12. Marta 2020. Članak Osnovni sudovi u Trebinju i Bijeljini odbili su zahtjeve za zabranu rada udruženja koja u svom nazivu imaju riječi “ravnogorski pokret” ili “četnički pokret”, potvrđeno je iz ovih sudova za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).