Članak

Naredne sedmice završne riječi na suđenju za zločine u Stocu

13. Marta 2020.16:36
Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice Državno tužilaštvo iznijet će završnu riječ na suđenju Miletu Pažinu i Vidu Krešiću, optuženima za zločine počinjene 1993. godine na području Stoca.

Optužnica tereti Pažina za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan Mahali. S njim je optužen Vide Krešić, kome je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Završnu riječ Pažinu i Krešiću Tužilaštvo će iznijeti u četvrtak, 19. marta, a dan ranije bit će saslušani prvi svjedoci na suđenju Sabahudinu Kajdiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora.

Kajdić, bivši pripadnik Treće čete Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je u julu 1992. godine u mjestu Gornja Puharska u vojnoj uniformi lišio slobode Muniba i Jusufa Delkića, uveo ih u motorno vozilo, nakon čega im se gubi svaki trag, te se vode kao nestali. Optužnica ga tereti i da je učestvovao u ubistvu dvojice civila također iz mjesta Gornja Puharska, koji su odvedeni na Jordan njivu i ubijeni.

Sljedeće sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Pred Sudom BiH Državno tužilaštvo iznijet će u utorak, 17. marta, završne riječi na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad. Optužnica tereti Mihajlovića da je propustio da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, u iznosu od preko 100.000 konvertibilnih maraka (KM).

Azra Husarić Omerović