Podignuta optužnica protiv Senada Kasupovića zbog ratovanja u Siriji

13. Marta 2020.11:48
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Senada Kasupovića zvanog Muatesim koja ga tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

This post is also available in: English (English)

Kasupović je, prema optužnici koja je proslijeđena Državnom sudu na potvrđivanje, 12. jula 2013. godine napustio BiH, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama takozvanog ISIL-a.

“Optuženi je na navedenom području boravio šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine, gdje je zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime ‘Muatesim’, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga takozvanog ‘ISIL-a’ u Siriji u jedinici ‘Bejt Komandos’, koja je kasnije promijenila ime u ‘El Aksa’”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Kasupović je, zajedno sa šest drugih osoba, u decembru 2019. godine avionom prebačen u BiH. Osim njega, podignuta je optužnica protiv Armena Dželke, kojeg se tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

Skupa s njima, u decembru su prebačeni Muharem Dunić, Emir Ališić, Milarem Berbić, Jasmin Keserović i Hamza Labidi, koji su osumnjičeni za učešće na stranim ratištima, a Sud BiH im je svima odredio pritvor, u kojem se i dalje nalaze.

This post is also available in: English (English)