Vijesti


Odobreno izručenje optuženog za silovanje u Zvorniku 23. Marta 2020. Članak Federalni sud u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) odobrio je izručenje Adema Kostjerevca, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je 1992. godine, kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), izvršio silovanje na području Zvornika.
Određen pritvor policajcu koji je pustio strane državljane u BiH 23. Marta 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Raji Kikiću, osumnjičenom da je, puštajući tri osobe iz Austrije u BiH bez upućivanja na sanitarni ili zdravstveni pregled, ozbiljno ugrozio zdravlje građana.
VSTV: Odlažu se sva suđenja u BiH osim onih za kršenje mjera zbog pandemije 22. Marta 2020. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijelo je obavezujuću Odluku za rad svih sudova i tužilaštva prema kojoj se odlažu sva suđenja “u cilju preventivnog djelovanja i sprječavanja širenja korona virusa, izuzev onih predmeta koji se odnose na prijave za kršenja mjera nadležnih organa u vezi sa COVID-19”.
Pero Radić i ostali: Razdvojen postupak protiv “nedostupnog” Dušana Spasojevića 20. Marta 2020. Članak Sud BiH je donio rješenje kojim je krivični postupak protiv Dušana Spasojevića razdvojen u odnosu na Peru Radića i još petoricu optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Zvornika.
Produžen pritvor petorici povratnika sa sirijskog ratišta 20. Marta 2020. Članak Državni sud je pritvor Armenu Dželki, optuženom za ratovanje u Siriji, produžio na dvije godine, a četvorici osumnjičenih za isto djelo na dva, odnosno tri mjeseca.
Otkazana sva suđenja za ratne zločine u Sudu BiH 20. Marta 2020. Članak U Državnom sudu su otkazana sva suđenja za ratne zločine ranije planirana za narednu sedmicu, kao i suđenja za organizovani kriminal, korupciju i ostala djela.
Pandemija može pogoršati PTSP kod žrtava i druga psihička oboljenja 20. Marta 2020. Članak Koronavirus je doveo do situacije koja predstavlja jak stresni događaj za sve ljude, a koji može intenzivirati i pojačati simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i dovesti do pogoršanja osnovnih psihičkih oboljenja, kažu stručnjaci iz zdravstva za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Obuka nosilaca pravosudnih funkcija nastavlja se online 20. Marta 2020. Članak Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji objavio je kako će se edukacija nosilaca pravosudnih funkcija nastaviti online. Do sada su se edukacije održavale putem redovnih seminara i drugih aktivnosti koje su podrazumijevale okupljanje, a što je odlukom nadležnih organa zabranjeno zbog koronavirusa. “Na ovaj način, u vanrednim okolnostima i ne opterećavajući dodatno budžet, […]
Potvrđene optužnice protiv Keserovića i Kasupovića za ratovanje u Siriji 20. Marta 2020. Članak Državni sud potvrdio je optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje Jasmina Keserovića i Senada Kasupovića terete za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji, a Keserovića i za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Raspisana potjernica za optuženim za zločine u Vlasenici Goranom Tešićem 19. Marta 2020. Članak Interpol je raspisao potjernicu za Goranom Tešićem, optuženim za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici 1992. godine.