Vijesti


Potvrđena optužnica protiv Armena Dželke za ratovanje u Siriji 19. Marta 2020. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu koja Armena Dželku tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije.
Zatražen pritvor za graničnog policajca zbog puštanja tri osobe u BiH 19. Marta 2020. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predložilo pritvor za Raju Kikića, osumnjičenog da je, puštajući tri osobe iz Austrije u BiH bez upućivanja na sanitarni ili zdravstveni pregled, ozbiljno ugrozio zdravlje građana.
Žrtve ratnog seksualnog nasilja i dalje diskriminirane 18. Marta 2020. Članak Veliki broj osoba koje su preživjele ratno seksualno nasilje i dalje se suočava sa stigmatizacijom, zaključeno je na edukaciji za tužioce i sudije “Ratno seksualno nasilje – praktični problemi uzrokovani uticajem stigmatizacije i stereotipa”.
Zatraženo produženje pritvora Kasupoviću i Keseroviću, optuženim za ratovanje u Siriji 18. Marta 2020. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Senadu Kasupoviću i Jasminu Keseroviću nakon što su protiv njih podignute optužnice za terorizam zbog ratovanja u Siriji.
Zatraženo produženje pritvora za “instruktora ISIL-a” vraćenog iz Sirije 17. Marta 2020. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Armenu Dželki nakon što ga je optužilo za organizovanje terorističke grupe zbog ratovanja u Siriji i Iraku.
Tužilaštvo čeka dokaze iz SAD-a o boravku Hamze Labidija u Siriji 17. Marta 2020. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Hamzi Labidiju, koji je osumnjičen za terorizam zbog ratovanja u Siriji.
Radovan Karadžić traži odobravanje videopoziva usljed pandemije koronavirusa 16. Marta 2020. Članak Odbrana Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine, zatražila je od predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da mu odobri videopozive jer ga, usljed pandemije koronavirusa, neće moći posjećivati članovi porodice u Pritvorskoj jedinici UN-a.
Državni sud nastavlja sa suđenjima u smanjenom obimu 16. Marta 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine će, zbog aktuelne situacije uzrokovane širenjem koronavirusa (COVID-19), u narednim danima nastaviti sa suđenjima, ali u smanjenom obimu, nakon što je skraćeno radno vrijeme Suda.
Zatraženo produženje pritvora za Milarema Berbića 16. Marta 2020. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Milaremu Berbiću kako bi okončalo istragu protiv njega zbog ratovanja u Siriji.
Tužilaštvo čeka dokaze iz Austrije o boravku Muharema Dunića u Siriji 16. Marta 2020. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Muharemu Duniću, osumnjičenom za terorizam zbog ratovanja u Siriji, čemu se Odbrana usprotivila.