Članak

Zatraženo produženje pritvora Emiru Ališiću

16. Marta 2020.10:33
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Emiru Ališiću, koji je osumnjičen za terorizam zbog ratovanja u Siriji.

This post is also available in: English (English)

Odbrana se protivila ovom prijedlogu kao neosnovanom, predloživši određivanje drugih mjera.

Tužiteljica Biljana Golijanin zatražila je produženje pritvora po svim zakonskim razlozima za barem još dva mjeseca, do kada očekuje da će biti okončana istraga.

Ona je kazala da su pribavljeni određeni dokazi i saslušani svjedoci na okolnosti odlaska i boravka osumnjičenog na području Sirije. Dodala je da je Tužilaštvo izdalo naredbe za vještačenje određenih stranica, te Ambasadi Sedinjenih Američkih Država (SAD) uputilo molbu za međunarodnu pravnu pomoć.

Golijanin je istakla da je osumnjičeni samoinicijativno otišao u Siriju i da se nije dobrovoljno vratio, nego je zarobljen od kurdskih snaga.

Naglasila je i da su česti zahtjevi za komunikaciju sa Ališićem, te da on traži da komunicira s drugim osumnjičenim.

Branilac Emir Kaknjašević je rekao da se prisustvo osumnjičenog može obezbijediti i blažim mjerama. Razlozi koje je navela tužiteljica, prema njegovim riječima, nisu zasnovani na činjenicama, već na subjektivnom uvjerenju Tužilaštva.

Kaknjašević je kazao da je nerazumljivo kako Tužilaštvo kao argument navodi da osumnjičeni želi da razgovara sa porodicom i prijateljima.

“Ja sam mu rekao da stalno traži da komunicira. Nakon deset mjeseci kurdskog pritvora, normalno je da želi da komunicira”, kazao je branilac i dodao da se Ališić nije mogao vratiti, jer nije imao isprave.

Rekao je da osumnjičeni ne bi mogao pobjeći iz BiH pošto nema putne isprave ni ličnu kartu, a granice su “hermetički” zatvorene zbog pandemije virusa.

“On je svjestan da je bio tamo, ali nije napravio nikakav problem ili zločin. Spreman je da se suoči sa optužbama”, kazao je Kaknjašević.

Branilac je dodao da u nalazu vještaka neuropsihijatra stoji da Ališić nije radikalizovan.

On smatra da bi mjera kućnog pritvora bila odgovarajuća i da bi Ališić tu mogao čekati da mu se vrate supruga i petoro djece. Osumnjičeni je rekao da se čuo sa suprugom i da očekuje da se vrate.

Ališić je jedan iz grupe od sedam muškaraca koji su ranije u decembru 2019. godine izručeni iz Sirije. Tužilaštvo BiH je do sada protiv trojice njih podiglo optužnicu.

This post is also available in: English (English)