Članak

Jasmin Keserović optužen za ratovanje u Siriji

13. Marta 2020.12:44
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jasmina Keserovića zvanog Muhamed, koja ga tereti za organiziranje terorističke grupe i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

This post is also available in: English (English)

Prema saopćenju Tužilaštva, optužnica Keserovića tereti da je početkom 2013. godine otišao u Tursku, odakle je ilegalno prešao u Siriju, s namjerom da se priključi strukturama takozvanog ISIL-a.

Keserović se tereti da je – nakon što se priključio navedenim formacijama, čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama terorizirali stanovništvo – zajedno s drugim osobama iz BiH sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se u Siriji u gradovima Haritan, Mimbidž, Rakka i Al-Bab u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”, sve do sloma i poraza struktura takozvanog ISIL-a koncem 2019. godine, kada se predao snagama antiterorističke koalicije, poslije čega je deportiran i predat pravosuđu BiH, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Prema optužnici, on je za vrijeme boravka u Siriji, u uniformi i naoružan automatskom puškom, snimio i objavio videosnimak u kojem poziva na ubijanje kršćana, te navedenom porukom izravno podsticao druge na izvršenje kaznenog djela terorizma, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Keserović je, zajedno sa šest drugih osoba, u decembru 2019. godine avionom prebačen u BiH. Osim njega, podignuta je optužnica protiv Armena Dželke i Jasmina Kasupovića za ratovanje u Siriji.

Skupa s njima, u decembru 2019. su prebačeni i Muharem Dunić, Emir Ališić, Milarem Berbić i Hamza Labidi, koji su osumnjičeni za učešće na stranim ratištima, a Sud BiH im je svima odredio pritvor, u kojem se i dalje nalaze.

This post is also available in: English (English)