Članak

VSTV pozvao sudove da odgode ročišta na tri sedmice

15. Marta 2020.22:16
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) pozvalo je danas predsjednike sudova i glavne tužioce u Bosni i Hercegovini da razmotre mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta u periodu od tri sedmice, od 16. marta do 3.

aprila 2020. godine.

Vijeće je preporuku o odgađanju ročišta donijelo na telefonskoj sjednici koja je održana u nedjelju, 15. marta, zbog epidemiološke situacije u zemlji uzrokovane virusom COVID-19. Kako se navodi u saopštenju, VSTV je odlučio otkazati sva disciplinska ročišta i testiranje i razgovore s kandidatima zakazane do 3. aprila 2020. godine.

Vijeće je pozvalo rukovodioce sudova i tužilaštava te sve zaposlene u pravosudnim institucijama u državi da obavezno poštuju upute i odluke nadležnih kriznih štabova i da razmotre mogućnost smanjenja rada unutar institucija.

“Potrebno je razmotriti mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta, sudskih i tužilačkih, u razdoblju od 16. marta do 3. aprila 2020. godine, izuzev onih ročišta za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna, te da o tome hitno obavijeste sve učesnike u postupku. Potrebno je razmotriti mogućnost organizovanja rada u institucijama u mjeri koja osigurava nesmetan rad i zaštitu zaposlenih”, navodi se u saopštenju VSTV-a.

Vijeće je sugerisalo svim nosiocima pravosudnih funkcija i zaposlenim u pravosudnim institucijama da “se dosljedno i odgovorno pridržavaju odluka predsjednika sudova i glavnih tužilaca”.

Vijeće je uspostavilo mehanizam praćenja situacije te ažurnog odlučivanja o svim relevantnim pitanjima koja se odnose na efikasan i nesmetan rad pravosuđa, stoji u saopštenju.

“Odlučeno je da se odgađaju svi sastanci stalnih komisija i drugih radnih tijela VSTV-a čije je održavanje planirano u periodu do 3. aprila 2020. godine. Također, odlučeno je da se odgađaju zakazana disciplinska ročišta, testiranja kandidata i razgovori sa kandidatima čije je održavanje planirano u navedenom periodu”, navodi se u saopštenju, gdje se dodaje kako će o nastavku rada u punom kapacitetu Vijeće odlučiti naknadno, posebnom odlukom.

Semir Mujkić