Vijest

“Korona dernek”: Tužilaštvo KS-a će se uključiti u slučaj ako se dokaže krivična odgovornost

Tužilaštvo Kantona Sarajevo će se uključiti u slučaj povodom organizovanja rođendanske proslave doktora Jusufa Šabanovića na kojoj je uprkos zabranama prisustvovalo blizu 20 osoba, ukoliko se dokaže postojanje krivične odgovornosti nakon što Ministarstvo unutrašnjih poslova završi radnje provjere, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornica Azra Bavčić.


Tužilaštvo KS-a. Izvor: Tužilaštvo KS-a

“Budući da MUP KS-a vrši provjere u vezi s okupljanjem u ugostiteljskom objektu i ukoliko se utvrdi da osim prekršajne bude elemenata krivične odgovornosti, uključit će se Tužilaštvo KS-a”, kazala je za BIRN BiH Bavčić.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Mirza Hadžiabdić je rekao da su svi prisutni, njih 19, dobili prekršajne naloge koji određuju minimalnu kaznu od 500 konvertibilnih maraka i da će svi prisutni biti sankcionisani u skladu sa zakonom, odnosno od toga koliko su eventualno prekršaja počinili.

“Kazna vam je 500 maraka za kršenje naredbe o obaveznoj socijalnoj i fizičkoj distanci, također kazna je 500 maraka za osobu koja ima iznad 65 godina, a bila je prisutna. Ko je počinio jedan prekršaj dobit će jednu kaznu, ko je počinio više prekršaja dobit će više kazni”, kazao je Hadžiabdić za BIRN BiH.

Objekat “Golf Klub” u kojem je u noći 4. maja organizovana privatna proslava rođendana doktora Jusufa Šabanovića u periodu zabrane rada zbog pandemije koronavirusa, također će snositi određene posljedice od nadležnog organa.

“Što se tiče objekta, informacija će biti dostavljena nadležnoj inspekciji, jer je u nadležnosti inspekcije funkcionisanje rada ugostiteljskog objekta u vrijeme dok je na snazi zabrana rada”, izjavio je Hadžiabdić.

U odgovoru BIRN-u BiH iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a je rečeno da su još sinoć, nakon objave snimka, počeli sa provođenjem inspekcijskih radnji u slučaju održavanja privatne zabave u “Golf Klub Restoranu”.

“Inspekcijski postupak na ove okolnosti još uvijek je u toku. Dodajemo i da će u konkretnom slučaju inspektori djelovati izdavanjem prekršajnih naloga u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uz izricanje propisanih novčanih sankcija koje za pravna lica iznose od 3.000 do 10.000 KM, odnosno od 500 do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu”, navedeno je u odgovoru.

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kazao je da su pripadnici MUP-a sinoć izdali prekršajne naloge, iste one koji se izdaju od 17. marta ove godine kada su stupile na snagu sve naredbe i odluke, a tiču se kršenja mjere samoizolacije, socijalne distance, nenošenja zaštitne opreme.

“Osobe koje su sinoć zatečene na lokaciji ulaze u kategoriju gdje se po zakonu izdaju kazne, odnosno prekršajni nalozi u visini od 500 KM. Jednu osobu ne možete po dva osnova kažnjavati, sada kada su izdati prekršajni nalozi, tu sve završava”, rekao je Jusko za BIRN BiH.

On kaže da je ovo prilika u kojoj pokazuju da njemu kao ministru, ali ni cijelom Ministarstvu unutrašnjih poslova ne predstavljaju ništa razlike u funkcijama među ljudima koji krše naredbe.

“Puno teža je kazna reakcija javnosti nego tih 500 KM koje trebaju da plate, jer u vremenima kad je cijela država pod restrikcijama i sankcijama, ovakve stvari izazovu veliki revolt među ljudima. Velika je satisfakcija da je policija izašla i da je poslala svima poruku da nema privilegovanih osoba kojima ćemo tolerisati ovakve stvari”, kazao je Jusko.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je razriješio dužnosti Jusufa Šabanovića, šefa Opće i abdominalne hirurgije. Ujedno je, kako je saopćeno iz kabineta generalne direktorice KCUS-a, zbog nepoštivanja općih propisanih mjera i moguće opasnosti za uposlenike i bolesnike Šabanović upućen u samoizolaciju i na postupak epidemiologa KS-a.

“Pravila su ista za sve i svi ih moraju poštovati, bez izuzetka i bez obzira na titule i status u društvu. KCUS principijelno postupa i smatra da je ponašanje kolege nedopustivo rizično. Ne želimo da bilo ko neodgovornim ponašanjem ugrozi dosadašnje izvanredne rezultate u borbi protiv COVID-19 koje smo postigli”, naveli su u saopćenju iz KCUS-a i podsjetili da su istu mjeru ranije poduzeli i u slučaju druge dvije uposlenice.

Vlada Kantona je saopćila i da je ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Rusmir Mesihović, razriješio Nihada Fejzića iz članstva u Naučnom tijelu za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom zbog prisustva proslavi u “Golf Klubu”.

Nihad Fejzić je na Facebook profilu javno objavio izvinjenje zbog prisustvovanja rođendanskoj proslavi.

“Dragi prijatelji, izvinjavam se svima zbog večerašnjeg ispada. Bio sam s prijateljima nakon dužeg vremena, našem dobrom prijatelju na rođendanu i svi ćemo snositi sankcije. Žao mi je zbog neprijatnosti koju ste osjetili”, napisao je Fejzić.

Sinoćnju proslavu otkrio je reporter Klixa, a istoj su prema videozapisima jedne od učesnica prisustvovale brojne javne ličnosti među kojima i državni ministar Staša Košarac, koji nije odgovorio na pozive BIRN-a BiH, kao ni predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, svako ko ne postupi svjesno ili iz nehata po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje mjeru suzbijanja ili sprečavanja zarazne bolesti kod ljudi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do godinu dana.

Advokat Elmir Jahić kaže da je sve stvar procjene Tužilaštva, te da je policija odradila svoj dio posla izdavši prekršajni nalog. Navodi da se može i postaviti pitanje da li je narušen ugled nekoj od institucija.

“U konačnici nema krivičnog postupka bez odluke Tužilaštva. Provjeriti navod, opet ni sama provjera navoda ne znači i da će rezultirati i naredbom o provođenju istrage, što sada može samo podnijeti zahtjev da se prikupe određene informacije kako bi se procijenilo da li u svemu tome ima ili nema obilježja krivičnog postupka. Zadnja i glavna odluka je na Tužilaštvu Kantona Sarajevo”, kazao je Jahić za BIRN BiH.

 

 

 

Azra Husarić Omerović