Vijest

Tužilaštvo BiH preuzima istragu nabavke respiratora preko firme “Srebrena malina”

4. Maja 2020.14:45
Državno tužilaštvo će preuzeti predmet Tužilaštva Kantona Sarajevo koji se odnosi na navode o nezakonitostima u vezi s uvozom respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu preko dobavljača “F.H. Srebrena malina” a koji su koštali oko 10,5 miliona KM, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sastanak u SIPA-i. Izvor: Tužilaštvo BiH.

U prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas je održan sastanak s dužnosnicima SIPA-e, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Agencije za javne nabavke BiH, gdje je dogovoren nastavak aktivnosti u ovom predmetu.

Tužilaštvo BiH navodi da je SIPA vršila provjere navoda o nezakonitostima u nabavci 100 respiratora iz Kine na osnovu ovlasti iz Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

“Utvrđeno je da u ovom predmetu postoji nadležnost Tužiteljstva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom Tužiteljstva BiH”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala o spornoj nabavci respiratora od dobavljača “F.H. Srebrena malina” i nepravilnostima u javnim nabavkama tokom pandemije koronavirusa.

Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke, ranije je za BIRN BiH kazao da je Agencija 27. aprila tražila od Vlade Federacije i Federalnog štaba civilne zaštite da im dostave sve relevantne informacije, navodeći kako je ključno pitanje ko je pokretač nabavke.

“Onaj ko provodi nabavku prema pregovaračkom postupku bez obavještenja dužan je obavještenje o nabavci objaviti na web stranici. Takvog obrazloženja nema niti na web stranici Federalne uprave civilne zaštite niti na stranici Vlade, a pitanje je da li su oni ugovorni organ, da li su provodili javnu nabavku”, rekao je Salčin, dodavši kako je neko morao dati nalog da se napravi specifikacija.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je nakon pisanja portala Žurnal i Fokus krajem aprila pokrenulo provjeru nabavke 150.000 testova i 100 respiratora, te ulogu koju je u ovoj nabavci imao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, potvrdila je ranije za BIRN BiH glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

Azra Husarić Omerović