Vijest

VSTV: Pravosudne institucije nastavljaju rad uz mjerenje temperature na ulazu

30. Aprila 2020.18:09
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) donijelo je odluku o uslovima nastavka suđenja tokom trajanje pandemije koronavirusa, saopšteno je iz ove institucije nakon održane online sjednice.
VSTV. Izvor: BIRN BiH

Ranija odluka kojom se odgađaju sva suđenja osim hitnih stavljena je van snage a usvojena je nova Odluka o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini u narednom periodu tokom trajanja pandemije COVID-19 virusa.

Kako se navodi u saopštenju VSTV-a, sudovi će svoj rad uskladiti sa odlukama lokalnih kriznih štabova i sa trenutnom epidemiološkom situaciju na području svake institucije. Sudovi će mjere uvoditi ili ublažavati na osnovu dnevnih promjena epidemiološke situacije, navodi se u Odluci.

“Predsjednici sudova i glavni tužioci imaju obavezu i da preduzimaju sinhronizovane i koordinisane mjere i liberalizuju mjere u području krivične nadležnosti”, navodi se u saopštenju VSTV u kome se dodaje da su predsjednici sudova obavezni do 15. maja uvesti puno radno vrijeme “onih koji dolaze na posao te odrediti optimalan broj nosilaca pravosudnih funkcija i radnika koji dolaze na posao” u skladu sa prostorom za rad.

“Svi predsjednici sudova i glavni tužioci su dužni voditi računa i o ravnomjernom opterećenju svih nosilaca pravosudnih funkcija i radnika prilikom pravljenja rasporeda poslova shodno liberalizaciji mjera koje preduzimaju. Sve pravosudne institucije su dužne prije liberalizacije mjera i uspostavljanja novog načina rada obezbjediti dovoljan broj zaštitnih sredstava”, navode iz VSTV-a.

U Odluci je navedeno da pored ostalih preporuka nadležnih epidemioloških, sanitarnih i drugih institucija, zaštitna sredstva posebno trebaju obuhvatati: postavljanje korita za dezinfekciju obuće na ulazima u zgradu pravosudne institucije, postavljanje dozatora sa dezinfekcionim sredstvom za ruke na ulazima u zgradu pravosudne institucije, mjerenje temperature na ulazima u pravosudne institucije, obavezno nošenje zaštitne maske tokom boravka u zgradi pravosudne institucije i zaštitnih rukavica.

Prije nego što pravosudne institucije nastave sa radom, koji je u velikoj mjeri ranije ograničen, predsjednici sudova i glavni tužioci moraju sačiniti plan liberalizacije mjera u institucijama kojima rukovode i dostaviti ga VSTV-u, ministarstvima pravde i advokatskim komorama.

“U slučaju nepostojanja adekvatnih zaštitnih sredstava neophodnih za liberalizaciju mjera na sudovima i tužilaštvima, predsjednici sudovi i glavni tužioci će o istom obavijestiti nadležna ministarstva pravde te VSTV BiH u cilju obezbjeđivanja ovih sredstava. Takođe je istaknuto da, dok se navedena sredstva ne obezbijede, predsjednici sudova i glavni tužioci neće početi sa liberalizacijom mjera shodno ovoj odluci, već će nastaviti sa dosadašnjim načinom rada shodno ranijim odlukama”, navodi se u saopštenju.

U Odluci je takođe naglašeno da je ročišta moguće organizovati i zakazivati samo u prostorijama u kojima je moguće obezbijediti socijalnu distancu svih prisutnih i “konstantno prirodno provjetravanje, vodeći računa o hitnosti predmeta, starosti predmeta te broju učesnika u postupku”.

Ova odluka, kako je saopšteno, ostat će na snazi dok traju vanredne okolnosti uzrokovane koronavirusom.

Semir Mujkić