Vijesti


Federacija usvojila Zakon o radu pravosuđa za vrijeme epidemije 24. Aprila 2020. Članak Federacija BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme trajanja epidemije, kojim se, između ostalog dozvoljava isključenje javnosti sa ročišta.
Izmijenjena naredba o kretanju nakon oduke Ustavnog suda BiH 24. Aprila 2020. Članak Federalni štab civilne zaštite je izmijenio naredbu o zabrani kretanja tokom pandemije koronvirusa nakon što je Ustavni sud BiH zaključio da je došlo do kršenja ljudskih prava, te donio naredbu kojom se osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina mogu kretati određenim danima u sedmici, te u određenim vremenskim periodima.
Ustavni sud odbio apelaciju Muamira Jašarevića 24. Aprila 2020. Članak Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju Muamira Jašarevića osuđenog na 18 mjeseci zatvora za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima u Livnu.
Tuzla do godišnjice zločina na Kapiji otvara memorijalni muzej 24. Aprila 2020. Članak U Tuzli će do 25. maja, kada se obilježava godišnjica zločina na Kapiji, biti završeni radovi na memorijalnom muzeju, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.
Analiza BiEPAG-a: Pandemija će dodatno oslabiti demokratije i ljudska prava na Zapadnom Balkanu 23. Aprila 2020. Članak Kriza izazvana pandemijom koronavirusa mogla bi dodatno oslabiti demokratije Zapadnog Balkana nakon što je već otkrila slabosti zdravstvenih i sistema socijalne zaštite, navodi se u Analizi Savjetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG).
Stupio na snagu sporazum o razmjeni informacija u borbi protiv terorizma 23. Aprila 2020. Članak Sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji u borbi protiv terorizma, koji je stupio na snagu 22. aprila, unaprijedit će razmjene operativnih podataka i koordinaciju aktivnosti, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Tužilaštvu dostavljen izvještaj Agencije za javne nabavke o izgradnji izolatorija u Srebreniku 23. Aprila 2020. Članak Agencija za javne nabavke (AJN) Bosne i Hercegovine dostavila je Tužilaštvu Tuzlanskog kantona izvještaj o monitoringu predmeta izgradnje izolatorija, koji je gradska uprava Srebrenika izgradila za potrebe liječenja zaraženih koronavirusom u martu ove godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Odbačena apelacija Edhema Žilića, osuđenog na šest godina zatvora za zločine u Konjicu 23. Aprila 2020. Članak Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je kao neosnovanu apelaciju Edhema Žilića, osuđenog na šest godina zatvora za ratni zločin počinjen u Konjicu 1993. godine.
Odlukom Ustavnog suda o zabrani kretanja napravljen korak u zaštiti ljudskih prava 22. Aprila 2020. Članak Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da zabrana kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina predstavlja kršenje ljudskih prava, advokatica koja je zastupala apelanticu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da je ovim napravljen korak u zaštiti ljudskih prava.
Ustavni sud: Zabranom kretanja maloljetnicima i starijim prekršena ljudska prava 22. Aprila 2020. Članak Ustavni Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku po kojoj zabrana kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina krši pravo na slobodu kretanja Ustava BiH, ali nije poništio ovu odluku Federalnog štaba civilne zaštite.