Vijest

Advokati zatražili ukidanje Zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima

Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine danas je premijeru Fadilu Novaliću i ministru pravde Mati Joziću uputila zahtjev za ukidanje Zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće na teritoriji Federacije, smatrajući da je donesen kasno, da se nije vodilo računa o pravima zagarantovanim Ustavom i evropskim konvencijama na jednakost, kao i da ne pomaže nikome iz pravosudne zajednice.


Sudnica, ilustracija. Izvor: BIRN BiH.

U zahtjevu Advokatske komore, u koji je uvid imala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), navedeno je da je donošenje Zakon o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće na teritoriju Federacije “u ovom trenutku apsolutno nepotrebno, jer su se svi prekluzivni rokovi ispoštovali, te je vlastima trebalo 50 dana da usvoje zakon”.

Kako stoji, niko se od advokata nije usudio da ne izvrši potrebne radnje u zakonskim rokovima, čekajući kada će se donijeti zakon.

Sudske odluke su uredno dostavljane advokatima, navodi se i dodaje da su oni po potrebi izjavljivali žalbe, prigovore, te da se zakon, dodaju oni, nakon 50 dana primjenjuje retroaktivno, “što je nezakonito”.

“Vrlo zabrinjavajuće je da u trenutku kada se smiruje proglašeno stanje nesreće i dolazi do izmjene odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o načinu rada sudova, donosite Zakon o prekidu rokova.

Sudovi u punom kapacitetu počinju sa radom od 15. maja 2020., a rasprave se počinju održavati od 1. juna 2020. Priznat ćete da niste vodili računa o istom, te da je doneseni Zakon u potpunosti bezvrijedan u ovom trenutku, isti je trebalo donijeti po hitnom postupku na početku stanja nesreće kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi iz pravosudne zajednice i spriječilo bespotrebno hodanje, a ne iste pustiti da uredno izvršavaju svoje obaveze prema zakonskim rokovima”, stoji u zahtjevu.

Advokatska komora smatra da je posebno zabrinjavajući dio Zakona u dijelu u kojem se kaže da se cjelokupno dostavljanje vrši putem pošte, kada sudovi počinju raditi u punom kapacitetu, što je, kako navode, ponovno u suprotnosti sa preporukama kriznog štaba i člana Zakona koji kaže da će se zakon primjenjivati do tridesetog dana od dana prestanka stanja nepogode u Federaciji.

Parlament Federacije usvojio je krajem aprila Prijedlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme trajanja nesreće na teritoriju FBiH, kojeg je predložila Vlada Federacije.

Ovim zakonom je, uz pojedina izuzeća kada je riječ o hitnosti, propisano da rokovi za podnošenje tužbe u parničnom postupku, prijedloga za pokretanje vanparničnog ili postupka izvršenja isprava, kao i drugih podnesaka koji su vezani rokom, prestaju teći za vrijeme stanja nesreće, objašnjeno je iz Vlade.

    Emina Dizdarević Tahmiščija