Vijest

Iduće sedmice žalba na presudu za zločine u Goraždu

22. Maja 2020.15:01
U Državnom sudu je sljedeće sedmice planirano iznošenje žalbi na presudu kojom je Ibro Merkez osuđen na dvije godine zatvora, dok su Predrag Bogunić i Ešref Hurić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Goraždu.

Prvostepenom presudom iz oktobra 2019. Merkez je, u svojstvu nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde, proglašen krivim za nezakonito zatvaranje i nečovječno postupanje prema srpskim civilima u periodu od sredine jula do 4. augusta 1992. godine.

Istom presudom Merkez, Bogunić i Hurić oslobođeni su optužbi za nezakonito zatvaranje 31 civila srpske nacionalnosti iz sela Bučje u prostorijama SJB-a, gdje su držani u nehumanim uslovima, kao i za daljnje držanje stanovništva u stanovima nakon 4. augusta, te za oduzimanje prava na pravično suđenje.

U optužnici je navedeno da je Merkez bio načelnik SJB-a u Goraždu od maja do kraja augusta 1992. godine, a nakon toga pa do februara 1993. tu dužnost de facto je obavljao Bogunić, dok je Hurić bio komandir stanice policije u tom gradu.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, u utorak, 26. maja, nastavit će se suđenje tužiocu Boži Mihajloviću, optuženom za nesavjestan rad u službi, a prije tri mjeseca, kada je održano zadnje ročište u ovom predmetu, konstatovano je da je dokazni postupak okončan i da će u nastavku suđenja Tužilaštvo iznijeti završnu riječ.

Mihajlovića, nekadašnjeg zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, optužnica tereti da je propustio da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 konvertibilnih maraka (KM).

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH na suđenjima Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki, koji se terete za organizovanje terorističke grupe i učešće u borbama na sirijskom ratištu, bit će saslušani naredne sedmice.

Optužnice ih obojicu terete da su tokom 2013. napustili BiH i u Siriji se borili na strani takozvanog ISIL-a, gdje su ostali do sloma ove terorističke organizacije, nakon čega su u decembru 2019. godine, s još petoricom državljana BiH koji se terete za ista krivična djela, deportovani u BiH. Keseroviću je na teret stavljeno i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Naredne sedmice je planiran i nastavak suđenja Radetu Gariću, koji je, u svojstvu komandira Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za progon Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u julu 1995., kao i progon bošnjačkog stanovništva u Vlasenici 1992. godine.

Haris Rovčanin