Vijest

Petorica optuženih za ratovanje u Siriji ostaju u pritvoru

22. Maja 2020.13:40
Državni sud je po prijedlozima Tužilaštva BiH donio rješenja kojima je produžio pritvor Milaremu Berbiću, Hamzi Labidiju, Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću i Jasminu Keseroviću, optuženima za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji.

This post is also available in: English (English)

Hamza Labidi. Izvor: Sud BiH

Berbiću, koji se tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji, pritvor može trajati najduže dvije godine od potvrđivanja optužnice, odnosno do 14. maja 2022. ili do nove odluke Suda.

Optužnica tereti Berbića da je sredinom 2014. napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju te pridružio stranim paravojnim formacijama koje su djelovale u sklopu takozvanog ISIL-a.

Ališiću i Labidiju, koje optužnica tereti za ista krivična djela, također pritvor može trajati najduže dvije godine od potvrđivanja optužnice, tačnije do 15. maja 2022. ili do nove sudske odluke.

Ališić je optužen da je krajem 2013. napustio BiH, doputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama ISIL-a.

Labidi se tereti da je sredinom 2014. godine, zajedno sa svojom porodicom, napustio teritoriju BiH, otputovao u Tursku te ilegalno prešao granicu sa Sirijom, a istragom je utvrđeno da je 2016. bio u sastavu više oružanih formacija i sudjelovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan.

Sud BiH je i Kasupoviću i Keseroviću, kojima su na teret stavljena ista krivična djela, produžio pritvor.

Armenu Dželki, koji je optužen za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji, Sud BiH je ukinuo pritvor, u kojem se nalazio od decembra 2019., i izrekao mu mjere zabrane, po prijedlogu njegove Odbrane.

Njih šestorica su s Muharemom Dunjićem, protiv kojeg Tužilaštvo BiH i dalje vodi istragu za ratovanje u Siriji, u decembru 2019. deportovani u BiH.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)