Članak

Različiti podaci o danima testiranja odgajatelja predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo

22. Maja 2020.15:48
Na Facebook stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u nedjelju u 15 sati objavljeno da su svi odgajatelji JU “Djeca Sarajeva” negativni na COVID-19, kada su zapravo neki od uposlenika tek testirani, a iz ove ustanove su za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) kazali kako su njihovi odgajatelji testirani oba dana vikenda.


Testiranje na koronavirus, ilustracija. Izvor: BIRN BiH

Prema Naredbi Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS), od 15. maja, predškolskim ustanovama je dozvoljeno da počnu sa radom u ponedjeljak, 18. maja 2020. godine uz obavezu testiranja svih odgajatelja i odgajateljica na koronavirus.

Testiranje je započeto u subotu, te su prema informacijama Ministarstva u subotu testirani svi odgajatelji i odgajateljice JU “Djeca Sarajeva”, čiji rezultati su bili poznati i objavljeni u nedjelju na Facebook stranici ove institucije.

Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade je za BIRN BiH kazao kako su informacije koje su objavljene tačne, te kako je testiranje odgajatelja JU “Djeca Sarajeva” izvršeno u subotu.

“U nedjelju je vršeno testiranje privatnih ustanova. Rezultati testiranja odgajatelja JU “Djeca Sarajeva” su bili u nedjelju ujutro, a tokom nedjelje su vršena testiranja privatnih vrtića, a rezultati su došli u ponedjeljak ujutro”, rekao je Krivić dodavši kako je on informacije dobio od Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja KS-a i direktorice JU “Djeca Sarajeva”.

Iz JU “Djeca Sarajeva” su za BIRN BiH pak kazali da je testiranje izvršeno u subotu i nedjelju, te kako je organizirano testiranje svih uposlenika koji su u bliskom kontaktu/radu sa djecom ranog i predškolskog uzrasta, i koji svakodnevno, u skladu sa svojim radnim obavezama, ulaze u vrtiće.

“U subotu, dana 16. maja 2020. godine svi koji su raspoređeni u prvu smjenu obavili su testiranje. (…) U nedjelju, dana 17. maja 2020. godine testirani su uposlenici JU ‘Djeca Sarajeva’, koji su raspoređeni u ponedjeljak u drugu smjenu, tako da su rezultati od nadležnih institucija javljeni sutradan ujutro. Također svi testovi su negativni, pa su se uposlenici mogli javiti na rad u utvrđenu smjenu”, odgovoreno je iz ove ustanove.

BIRN BiH je od uposlenika JU “Djeca Sarajeva” saznao da je druga smjena mogla biti testirana u nedjelju do 18 sati, dok je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a na Facebook profilu u 15 sati već objavilo rezultate. Neki od uposlenika su za BIRN BiH kazali kako su u to vrijeme tek testirani.

Kako se navodi u odgovoru, testiranje uposlenika organizirano je na dva punkta za testiranje uposlenika: Dom zdravlja – lokalitet Saraj-Polje i Dom zdravlja – lokalitet Ilidža, a JU “Djeca Sarajeva” su “spremno otvorila vrata vrtića u skladu sa preporukama/smjernicama koje je dostavio Zavod za javno zdravstvo KS-a, te u skladu sa naredbom od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a”.

Predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro je za BIRN BiH kazao kako Sindikat nije ni o čemu obaviješten, te da se Sindikat vodio informacijama koje je dobio od ministra – da su svi odgajatelji negativni na koronavirus, odnosno zdravi.

“Meni je poznato da su odgajatelji privatnih i javne ustanove testirani jedni iza drugih, ali Sindikatu nikakva nepravilnost nije prijavljena”, kazao je Sivro dodavši da se nešto pogrešno prvo Sindikatu javi.

Na upit BIRN-a BiH Zavodu za javno zdravstvo KS-a o danima testiranja odgajatelja i odgajateljica predškolskih ustanova su odgovorili kako je “testiranje javnih vrtića počelo u subotu i većina ih je završila za vikend, a od ponedjeljka je počelo testiranje uposlenika privatnih, te je još uvijek u toku u manjem broju”.

Iz JU Doma zdravlja KS-a su za BIRN BiH kazali kako je testiranje izvršeno prethodnog vikenda za sve uposlenike JU “Djeca Sarajeva” prema planu Zavoda za javno zdravstvo KS-a i njihove epidemiološke službe.

 

    Nermina Kuloglija-Zolj