Vijest

Otvoren Memorijalni centar “Kapija” u Tuzli: “Čuvar svih dokaza o zločinu”

22. Maja 2020.14:18
Na otvaranju Memorijalnog centra “Kapija” u Tuzli prikazan je kratki dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o zločinu na Kapiji u kojem je 25. maja 1995. godine ubijena 71, a ranjeno oko 200 osoba.

Arif Ahmetašević, otac ubijene dvadesetogodišnje Edine, na otvaranju Memorijalnog centra kazao je da osjeća tugu i bol zbog koje nekada ne može ni da prisustvuje obilježavanju godišnjice stradanja na Kapiji.

“Moja supruga ne dolazi već 15 godina, jednostavno ne može. Kad bi došla tu, ja mislim da bi joj bio kraj”, rekao je on.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je rekao da spomenička kultura mora neprekidno podsjećati i opominjati da se zločini ne ponove. Kako je dodao, Memorijalni centar jedan je od načina da se zločin na Kapiji nikada ne zaboravi, jer sadrži dokaze o onome što se desilo na Kapiji.

“Ti dokazi neće biti dostupni samo posjetiocima, nego će ga online moći posjetiti svako iz bilo kojeg kraja svijeta”, kazao je Imamović.

Sadržaj Memorijalnog centra “Kapija” nije zamišljen kao stalna postavka, rekao je Senad Begović, autor postavke, objašnjavajući da je cilj da se ovaj prostor pretvori u informaciono-dokumentacioni centar, koji će prikupljati svu građu relevantnu za događaj na Kapiji.

U Memorijalnom centru “Kapija” predstavljeni su izvorni dokumenti i građa koja je nastajala neposredno nakon masakra na Kapiji, paneli s isječcima iz dnevne štampe, izvještaji komisija osoba koje su radile na dan tragedije i poslije, portreti stradalih osoba, dokumentarni film BIRN-a BiH i drugi dokumenti.

BIRN BiH je Memorijalnom centru “Kapija” uručio dokumentarni film i arhivu tekstova o stradanjima civila 25. maja 1995. godine, kao izvještaje sa suđenja Novaku Đukiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), koji danas čine postavku Memorijalnog centra.

“Mi smo kompletnu arhivu praćenja postupka, sva svjedočenja, sve dokaze, sve tekstove, poklonili Gradu Tuzla kako bi oni mogli biti prikazani na bosanskom i na engleskom jeziku u ovom Memorijalnom centru. Pored toga uradili smo jedan dokumentarni film o stradanju na Kapiji, patnji porodica i pravosudnom momentu nastojanja da se osigura pravda za žrtve i on je sa prevodom na engleski jezik također poklonjen ovom centru”, kazao je Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Za zločin na tuzlanskoj Kapiji do sada je osuđen Novak Đukić, general Vojske Republike Srpske. On je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, uslijed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

U februaru 2014. pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

 

 

 

Azra Husarić Omerović