Vijest

Civil Rights Defenders i ADI osudili policijsko nasilje nad ljudima u pokretu

21. Maja 2020.18:00
Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) i Civil Rights Defenders (CRD) osudili su pozive na mržnju i zlostavljanje, te nasilje koje se vrši nad osobama u pokretu u Unsko-sanskom kantonu, nakon što su pripadnici specijalne policije u Velikoj Kladuši sproveli akciju protjerivanja osoba iz hale u kojoj su boravili, a na Facebook stranici “Granični prelaz Maljevac” objavljen je poziv na mržnju, silu i deportaciju migranata i izbjeglica iz Velike Kladuše.
Migranti u Tuzli. Izvor: BIRN BiH

U saopštenju Asocijacije za demokratske inicijative i organizacije Civil Rights Defenders se navodi kako je prema medijskim izvještajima sedam pripadnika specijalne policije, sa fantomkama na glavama, 18. maja 2020. godine ušlo u napuštenu halu koja se nalazi nedaleko od Velike Kladuše, te su bez objašnjenja, uz upotrebu palica istjerali migrante.

Migrantima nije bilo dozvoljeno, kako stoji u saopštenju, da ponesu svoje lične stvari koje su nakon akcije uništene bagerom. Navedeno je i kako je narednog dana na Facebook stranici “Granični prelaz Maljevac” postavljena objava u kojoj se osobe u pokretu nazivaju pogrdnim imenima, te se poziva na njihovu deportaciju i nasilje.

Asocijacija za demokratske inicijative i Civil Rights Defenders smatraju da su svojim djelovanjem policijski službenici, koji su uz prekomjernu upotrebu sile istjerali osobe u pokretu iz napuštenog objekta, prema Zakonu o policijskim službenicima USK-a izvršili povredu službene dužnosti za što je predviđena disciplinska odgovornost policijskog službenika.

Također smatraju i da pozivanje na nasilje i deportaciju osoba u pokretu predstavlja kršenje Krivičnog zakona Federacije.

“Zahtijevamo od vlasti da pravilno istraže i procesuiraju ovaj kao i druge slične slučajeve nasilja policije koji se događaju u Bosni i Hercegovini. Pored toga, pozivamo nadležna ministarstva i međunarodne organizacije da osiguraju sigurne uvjete za boravak i kretanje osoba u pokretu u Bosni i Hercegovini, poštujući njihovo dostojanstvo i temeljna ljudska prava”, saopštili su Asocijacija za demokratske inicijative i Civil Rights Defenders.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su medijima kazali da provjeravaju navode o snimku na kojem se vidi kako policija upotrebljava prekomjernu silu nad migrantima u Velikoj Kladuši.

Nermin Kljajić, ministar MUP-a USK-a, za medije je izjavio kako je policija ovih dana imala pojačane kontrole u Velikoj Kladuši, naročito u napuštenim objektima.

“Također smo uočili da se pojavio neki snimak u smislu upotrebe sile od strane pripadnika Uprave policije. Mi unutar policije imamo službu za unutrašnju kontrolu i ispitat ćemo navode da li je došlo do prekoračenja u smislu obavljanja njihovih službenih dužnosti, a ako utvrdimo da je došlo, sigurno da će ti policijski službenici morati snositi sankcije”, rekao je on.

Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona su za medije naveli da će formirati predmet po službenoj dužnosti.

Tuzlanski novinar i volonter Senad Pirić u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rekao da u svom radu sa migrantima nema negativno iskustvo sa policijom, no da je primijetio u posljednje vrijeme da se situacija donekle promijenila.

“Osjetim da se situacija možda malo mijenja, da je policija postala malo rigoroznija. Nisam primijetio upotrebu sile. Također mislim da tome doprinose najviše izjave političara, konkretno ministra sigurnosti Fahrudina Radončića”, kaže on.

Na konferenciji za medije prošlog mjeseca državni ministar sigurnosti Radončić je rekao kako su započeli radovi na pripremi za deportaciju ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine u zemlje njihovog porijekla i dodao da je moguće da je riječ o terorističkim ili kriminalnim grupama koje su pobjegle iz svoje zemlje.

BIRN BiH je pisao kako je ovo izazvalo kritike na račun povezivanja migranata sa terorističkim grupama.

Pirić smatra da ovakve izjave nisu u skladu sa konvencijama na koje se BiH obavezala da će poštovati ljudska prava ovih osoba, te da bi trebala preuzeti odgovornost za migrante i obezbijediti im human pristup.

“Mislim da bilo koja vrsta represije prema tim ljudima otežava svima nama, otežava lokanim zajednicama, otežava tim ljudima jer su migracije jedan proces koji traje i nema te sile koja će zaustaviti te ljude osim ako se ne zaustave na granici”, pojašnjava on.

Lamija Grebo