Vijesti


Pandemija dodatno istaknula neravnopravan odnos prema stručnjakinjama 6. Juna 2020. Vijest Pandemija koronavirusa istaknula je neravnopravan odnos prema stručnjakinjama kroz nekoliko slučajeva u regionu, no pandemija sama, kako sami stručnjaci tvrde, nije dodatno pogoršala odnos prema ženama u javnosti.
Otkriveni posmrtni ostaci na području Kneževa 5. Juna 2020. Vijest Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saopštila je da su u mjestu Duboka na području opštine Kneževo otkriveni posmrtni ostaci iz proteklog rata.
Radnice u kladionicama još čekaju otpremnine nakon otkaza 5. Juna 2020. Vijest Nakon što su u Republici Srpskoj zatvorene sve poslovnice kladionice “Bet Live”, nekoliko radnica koje su dobile otkaz zbog pandemije koronavirusa rekle su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da još uvijek nisu dobile otpremnine.
sudnica Naredne sedmice presuda za ubistvo 28 osoba u Donjem Vakufu 5. Juna 2020. Vijest U utorak, 9. juna, Sud Bosne i Hercegovine će izreći prvostepenu presudu Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji se terete za ubistvo 28 civila u selu Oborci kod Donjeg Vakufa.
Mektić i drugi: Optužnica o interesnom dodjeljivanju ugovora 4. Juna 2020. Suđenje Na početku suđenja bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima, Tužilaštvo BiH je najavilo da će dokazati interesno dodjeljivanje ugovora i protivpravno sticanje imovinske koristi.
VSTV: Sanela Gorušanović-Butigan mijenja Ružicu Jukić na poziciji potpredsjednice 4. Juna 2020. Vijest Na početku današnje sjednice Visokog sudskog Tužilačkog vijeća (VSTV), Milan Tageltija, predsjednik Vijeća, rekao je da će na poziciju potpredsjednice Ružice Jukić, kojoj je istekao mandat, doći sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, Sanela Gorušanović-Butigan.
Ugovor s firmom “Panta Rei” za nabavku maski proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu 4. Juna 2020. Vijest Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) proslijedio je Kantonalnom tužilaštvu KS-a ugovor za nabavku 50.000 zaštitnih maski potpisan između Civilne zaštite KS-a i firme “Panta Rei”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Počela sa radom istražna komisija Parlamenta BiH, fokus na VSTV-u 4. Juna 2020. Vijest Sjednicom u Sarajevu i usvajanjem Poslovnika o radu, počela je sa radom Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, na kojoj su članovi kazali da nisu zadovoljni trenutnim stanjem u pravosudnom sistemu i najavili izmjene jednog seta propisa koji se odnosi na Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV).
sudnica Suda BiH Za godinu dana samo jedna presuda za korupciju 3. Juna 2020. Vijest Tokom 2019. godine, po optužnicama Državnog tužilaštva donesena je samo jedna presuda za koruptivno krivično djelo, pokazala je analiza Transparency Internationala u BiH (TI BiH).
Međusobne optužbe Suda BiH i predsjednika VSTV-a o komentarisanju presuda 3. Juna 2020. Sud BiH izdao je saopćenje u kojem se ističe kako predsjednik i članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) komentarišu elemente presude uprkos tome što naglašavaju da to neće raditi, čime dezavuišu javnost, dok predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija tvrdi da zastupanje presude u javnosti narušava pretpostavku nepristrasnosti.