Vijest

VSTV: Sanela Gorušanović-Butigan mijenja Ružicu Jukić na poziciji potpredsjednice

4. Juna 2020.18:08
Na početku današnje sjednice Visokog sudskog Tužilačkog vijeća (VSTV), Milan Tageltija, predsjednik Vijeća, rekao je da će na poziciju potpredsjednice Ružice Jukić, kojoj je istekao mandat, doći sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, Sanela Gorušanović-Butigan.


Ružica Jukić na sjednici VSTV-a, arhiv. Izvor: BIRN BiH

Članovi Vijeća danas su raspravljali o planu aktivnosti za ovu godinu i reformi pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Goran Nezirović je naglasio da je potrebno razgovarati o procesima reforme.

“Jer mi imamo reformski program, možemo završiti za 15 dana i on je daleko sveobuhvatniji po svojoj sadržini od svih preporuka koje smo mi dobili”, kazao je Nezirović.

Ružica Jukić je iskazala razočarenje prema kritikama koje su upućene Vijeću, te da je neprihvatljiva degradacija kojoj su izloženi članovi Vijeća, ali i tužitelji i suci.

“Mi čitavo vrijeme i uporno radimo na reformi. Mi ne možemo od lošeg napraviti bolje… Ja sam smatrala da imamo šta reći u cilju poboljšavanja svih uvjeta. Mi smo svjesni da postoje te praznine i te neregularnosti i mogućnost pojedinaca da zloupotrebljavaju svoj položaj”, izjavila je Jukić.

Naglasila je da se Vijeće tokom njenog mandata trudilo da reformira pravosuđe u BiH, te da je rađeno sve ono što je od njih tražila Evropska komisija.

U Saopštenju koje je izdalo Vijeće nakon današnje sjednice, naveli su da izjave političara o radu VSTV-a nisu izolovan slučaj “već višegodišnja praksa predstavnika mnogih političkih partija i nosilaca javne vlasti”.

Rečeno je da se ovim kritikama “može dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe koje je trenutno na nezadovoljavajućem nivou, te dovesti do napada na ustavnu ravnotežu demokratske države ili poticaja nepoštivanja sudskih odluka i demokratske podjele vlasti”.

Kritike i propitivanje rada pravosuđa legitimno je pravo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti kao i predstavnika političkih stranaka, navodi se u saopštenju gdje se dodaje da je nezavisnost pravosuđa preduslov za vladavinu prava i osnovna garancija pravednog suđenja.

“Izjave i saopštenja visokih političkih zvaničnika, date povodom rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu u vezi sa nabavkom respiratora, predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na pravosudni sistem i ugrožavanje integriteta tužilačkog sistema. Posebno su zabrinjavajuće i neprihvatljive uvrede i omalovažavanja upućena glavnog tužiteljici i postupajućim tužiocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Članovi Vijeća pozvali su zakonodavnu vlast da unaprijedi propise o javnim nabavkama i da od tužilačkog sistema očekuju maksimalno intenziviranje rada na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, koji mora imati vidljive rezultate i napredak te od nosilaca pravosudnih funkcija “očekuju da svojim radom otklone svaku sumnju da su izvršioci bilo kakvog neprimjernog političkog uticaja te da ovlaštenja koja su im povjerena vrše u skladu sa ustavom i zakonom”.

Na sjednici se i raspravljalo o Odjelu za integritet kao i o pravilniku o radu odjela.

Tageltija je rekao da odjel za integritet u ovom trenutku nema nikakvu svrhu te da Evropska komisija adresira probleme na koje Vijeće ne može da utiče.