Vijest

Ugovor s firmom “Panta Rei” za nabavku maski proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu

4. Juna 2020.17:51
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) proslijedio je Kantonalnom tužilaštvu KS-a ugovor za nabavku 50.000 zaštitnih maski potpisan između Civilne zaštite KS-a i firme “Panta Rei”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo. Izvor: BIRN BiH

Šef Ureda Erduan Kafedžić kazao je kako je ugovor proslijeđen na zahtjev Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kantonalna uprava civilne zaštite KS-a je tokom marta ove godine nabavila 50.000 troslojnih jednokratnih zaštitnih maski u vrijednosti 52.650 konvertibilnih maraka (KM) od firme “Panta Rei”, koja je u vlasništvu Bariša Bejtovića, sina Bilsene Šahman, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Kompaniju “Panta Rei” je, prema osnivačkim dokumentima, osnovala Bilsena Šahman, zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u Kantonalnoj skupštini, sa svojim sinom. Djelatnost kompanije je, prema Portalu javnih nabavki i registru kompanija, “njega i održavanje tijela”.

Kako je ranije za BIRN BiH potvrdio Kafedžić, u potpisanom ugovoru su uočene neusklađenosti, što se navodi i u informaciji Ureda za Skupštinu Kantona Sarajevo od 28. maja.

Kafedžić je prethodno za BIRN BiH rekao kako Ured provjerava sve ugovore sklopljene tokom pandemije koronavirusa, te će tražiti informacije od Civilne zaštite zašto se jedna firma pojavljuje na konkursu, a druga u ugovoru.

“Kada je došla na red Civilna zaštita, uočili smo nepravilnosti u ovoj javnoj nabavci – da se u dostavljenom materijalu i na web stranici Ureda za borbu protiv korupcije, gdje se evidentiraju sve javne nabavke, spominje firma ‘Panta Rei Bijeljina’, a na ugovoru piše ‘Panta Rei Sarajevo’”, kazao je Kafedžić.

Iz Civilne zaštite KS-a su ranije za BIRN rekli kako je došlo do tehničke greške prilikom unosa u informacioni sistem e-nabavki, zbog čega se pojavljivala firma sa istim nazivom, ali iz Bijeljine.

U obavještenju o pokretanju nabavke, objavljenom na stranicama Vlade Kantona Sarajevo, navodi se kako je Civilna zaštita KS-a izuzela ovu nabavku iz redovnih procedura, uz objašnjenje da bi primjena postupka javne nabavke izazvala negativne posljedice.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije danas odgovorilo na upit BIRN-a BiH o dostavljenom ugovoru za nabavku maski.

Prema Informaciji o nadzoru nad postupcima javnih nabavki u KS-u koju je objavio Ured, od 17. marta ove godine pokrenuto je 200 postupaka koji se odnose na nabavku sredstava za sprečavanje širenja koronavirusa.

Kako stoji u informaciji, Ured će u narednom periodu izvršiti analizu firmi koje se često pojavljuju u postupcima javnih nabavki, zatim analizu provedenih direktnih sporazuma, kao opravdanost pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja.

Kako se u Informaciji navodi, Ured je identificirao da se kao najveći koruptivni rizik, kad se radi o postupcima javnih nabavki koje se provode u vrijeme stanja prirodne i druge nesreće u KS-u, nalaze moguće zlupotrebe izdatog saopćenja Agencije za javne nabavke BiH od strane ugovornih organa. Ugovorni organi, koristeći novonastalu situaciju, primjenjuju pregovaračke postupke bez objave obavještenja o nabavci, te izuzeće od primjene zakona zbog posebnih mjera sigurnosti.

Nermina Kuloglija-Zolj