Vijest

Naredne sedmice presuda za ubistvo 28 osoba u Donjem Vakufu

U utorak, 9. juna, Sud Bosne i Hercegovine će izreći prvostepenu presudu Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji se terete za ubistvo 28 civila u selu Oborci kod Donjeg Vakufa.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Izvor: BIRN BiH

Tužilaštvo ih tereti za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, pripadnika radnog voda, počinjena 13. septembra 1995. godine.

U srijedu, 10. juna, planiran je početak suđenja Milanu Trišiću, nekadašnjem pripadniku Teritorijalne odbrane (TO) optuženom da je od aprila do oktobra 1992. godine učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i Bratunca.

​Trišić je u oktobru 2019. deportovan u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

U četvrtak, 11. juna, pred Državnim sudom počet će suđenje Miletu Ujiću, bivšem zamjeniku komandanta Rogatičke brigade VRS-a, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Rogatice 1992. i 1993. godine.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da je osoba pod istim imenom i prezimenom svjedočila pred Haškim tribunalom u korist Odbrane Ratka Mladića.

Naredne sedmice planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u Tesliću, Ilijašu, Vogošći, Foči, Sanskom Mostu, Brčkom, Vlasenici, Bratuncu, Palama, Prijedoru, Zaklopači i Sarajevu.

Emina Dizdarević Tahmiščija