Vijesti


BIRN BiH dobitnik European Press Prize 11. Juna 2020. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dobitnik je ovogodišnje Specijalne nagrade European Press Prize.
Podignuta optužnica protiv Muharema Dunića zbog ratovanja u Siriji 11. Juna 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Muharema Dunića, koji se sumnjiči da je tokom 2014. godine učestvovao na ratištima u Siriji i Iraku u okviru formacija koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a.
Pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe, pretpostavlja se žrtava genocida 10. Juna 2020. Vijest Na području Kameničkog brda kod Bratunca, danas su u ekshumaciji pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata, saopćeno je iz Instituta za nestale Bosne i Hercegovine (INO).
Odbrana Ratka Mladića traži da se on izmjesti u bolnicu u Haagu 10. Juna 2020. Vijest Odbrana Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine, insistira da se on prebaci u bolnicu van Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) u Haagu, kako bi dobio adekvatan medicinski tretman zbog stalnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, dok registrar Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u odgovoru na raniji zahtjev navodi da je zadovoljan medicinskom njegom, koju smatra adekvatnom i da brzo odgovara na Mladićeve zdravstvene potrebe.
Tužilaštvo zatražilo određivanje pritvora optuženom za ratovanje u Siriji Armenu Dželki 9. Juna 2020. Vijest Državno tužilaštvo zatražilo je novu mjeru pritvora za Armena Dželku, optuženog za ratovanje u Siriji, nakon odluke Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine kojom je ukinuto ranije rješenje o ukidanju pritvora i vraćeno na ponovno odlučivanje.
Ristanić: Odbrana optuženog planira saslušanje oko 15 svjedoka 9. Juna 2020. Vijest Na statusnoj konferenciji odražnoj u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu Đorđa Ristanića, optuženog za zločine počinjene u Brčkom, raspravljano je o daljnjem toku postupka, a Odbrana je najavila da planira saslušati oko 15 svjedoka.
Tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina za nesavjestan rad u službi 9. Juna 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je osudio Božu Mihajlovića, državnog tužioca, po deset tačaka optužnice na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje.
Konačna presuda Ratku Mladiću odgođena za narednu godinu 8. Juna 2020. Vijest Zbog pandemije koronavirusa, završetak žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću i obnovljenog postupka protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića sada se očekuju u prvoj polovini 2021. godine, kazao je predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).
Dugogodišnji slučaj “Tuzla-kvarca” završen drugostepenom oslobađajućom presudom 8. Juna 2020. Vijest Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je prvostepenu presudu kojom je kompanija “Tuzla-kvarc” oslobođena odgovornosti koja joj je stavljana na teret optužnicom protiv kompanije i Smajila Velagića, kao odgovornog lica, za nezakonitu eksploataciju pijeska.
Sutra presuda tužiocu Boži Mihajloviću 8. Juna 2020. Vijest Nakon 20 mjeseci suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će sutra izreći prvostepenu presudu suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću optuženom za nesavjestan rad u službi.