Vijest

Radnice u kladionicama još čekaju otpremnine nakon otkaza

5. Juna 2020.15:49
Nakon što su u Republici Srpskoj zatvorene sve poslovnice kladionice “Bet Live”, nekoliko radnica koje su dobile otkaz zbog pandemije koronavirusa rekle su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da još uvijek nisu dobile otpremnine.


Sarajevo tokom pandemije virusa Covid-19. Izvor: N1

BIRN BiH je ranije pisao o otkazima u kladionicama širom BiH nakon što je počela pandemija koronavirusa.

Jedna od radnica iz Republike Srpske koja je i ranije govorila za BIRN BiH o situaciji u kladionicama, u poslovnici je radila četiri godine.

Ona navodi da još uvijek nije primila platu za maj te da iako ne radi, u ugovoru piše da radi do 20 juna. Dodaje da joj kladionica duguje oko platu i po, kao i otpremninu, te tvrdi da “marku jednu nisu uplatili”.

“Niko se ne oglašava, ni kada ni kako će. A nekima od prije su dužni otpremnine od februara. Ne znam da li zakonski postoji neki rok.

Te [radnice] od februara su im prijetile i tužbom i ništa. Čekat ću do petog da isplate majsku platu, ako ne bude zvat ću redom. Pa onda i za otpremninu”, kaže ova radnica.

Maja Krišto Gudelj iz kladionice “Bet Live” kaže da su sve poslovnice u Republici Srpskoj zatvorene 31. maja ove godine.

Ona navodi da je prije donošenja novog Zakona o igrama na sreću u Republici Srpskoj “Bet Live Istočno Sarajevo” imao 102 poslovnice u kojima je radilo oko 250 radnika.

Prema njenim tvrdnjama, kladionica “Bet Live” je imala smanjene prihode i prije početka pandemije, nakon što je sredinom 2019. godine prestala mogućnost da organizuju elektronske igre na sreću poput binga i trke pasa, uzrokovanog pravilima novog zakona.

“Što je rezultiralo ogromnim padom prometa i daljeg opstanka na tržištu, s obzirom na sve obaveze koje smo uvijek uredno i blagovremeno izmirivali”, kaže ona.

“Bet Live” je, navodi ona, pokušao opstati smanjenjem broja poslovnica i potpisivanjem ugovora o poslovnoj saradnji sa firmom “Elektronska video lutrija” iz Banja Luke, koja zajedno sa Lutrijom Republike Srpske ima eksluzivno pravo priređivanja elektronskih igara.

“Uslovi saradnje su bili veoma nepovoljni za nas tako da su se svi naši napori za opstanak pokazali ekonomski neisplativi da bi opstali na tržištu”, kaže Krišto Gudelj.

Druga radnica ovih kladionica napominje da su uslovi za radnice različiti po entitetima.

“Što se tiče plata i doprinosa, mi smo ispoštovani, za april je uplatila Vlada Republike Srpske kao što su i obećali”, govori ova radnica koja je kao i druge sagovornice BIRN-a BiH razgovarala nezvanično i bez navođenja identiteta.

Krišto Gudelj navodi da je Uredbom Vlade zabranjen rad kladionicama od 16. marta te da je radnicama za mart uplaćena minimalana plata dok je doprinose uplatila Vlada Republike Srpske, a za april, Vlada je uplatila minimalnu platu sa porezima i doprinosima.

“Što se tiče plate za maj mi ćemo isplatiti minimalnu zaradu svim radnicima dok će porezi i doprinosi biti isplaćeni iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske”, kaže Krišto Gudelj.

Ona tvrdi da će radnicima shodno Zakonu o radu Republike Srpske biti uplaćena otpremnina.

Iz Inspektorata Republike Srpske kažu da su im se obraćali radnici koji su zaposleni u kladionicama, “međutim, nijedan od njih nije podnio zahtjev za inspekcijski nadzor, u kojem bi bilo naznačeno o kojem poslodavcu se tačno radi i na šta se tačno odnosi, a ovo tijelo praktično nije dobilo nijednu molbu da zatraži inspekciju”.

Obaveza vraćanja na posao

Nekim radnicama iz Federacije koje su odjavljene u martu, ponuđeno je da se vrate na svoja radna mjesta, navode one u razgovoru za BIRN BiH. Određen broj je odbio tu ponudu.

Radnica koja je dobila otkaz, te joj je ponuđen povratak na posao kaže da su podijeljeni otkazi bez ikakvog prava na otpremninu, te da su iz kladionice naveli “da otkazi nisu bili nezakoniti”. Kako navodi, mnoge radnice su poslale zahtjeve za zaštitu svojih prava i tražile otpremninu.

“Dobila sam otkaz, 12,5 godina radnog staža, ugovor na neodređeno bez otpremnine”, kaže ona i dodaje da su joj povrijeđena prava, te naglašava da je preko Facebooka saznala da je dobila rješenje o otkazu.

“Sad oni ponovo šalju odgovore na zahtjev i pozivaju radnice da se u roku od osam dana jave u središte poslovnice kako bi nastavile raditi. Prvobitno rješenje o otkazu pravdaju zabranom rada”, kaže ona za BIRN BiH.

U Zakonu o radu Federacije navodi se da radnik koji je sa poslodavcem zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a kojem poslodavac otkazuje ugovor o radu nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obaveze iz radnog odnosa ili zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o radu od strane radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje u zavisnosti od dužine prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa sa tim poslodavcem.

Još jedna radnica kaže da nije dobila naknadu sa biroa iako joj je rečeno da će početkom juna dobiti naknadu za period od dva mjeseca.

“Međutim, bilo je nekih isplata 22. i 29. maja, neki manji iznos su tada pustili. Ja se nadam, kao što su mi rekli, do 5. juna da će biti isplata”, kaže te dodaje da bi plata trebala biti isplaćena sredinom mjeseca.

Još jedna radnica navodi da je zahtjev za otpremninu poslala preporučenom poštom početkom maja, međutim odgovor još uvijek nije dobila.

Iz Porezne uprave Federacije BiH kažu da su nadležne porezne ispostave tokom trajanja pandemije “zaprimile odjave osiguranika iz jedinstvenog sistema među kojima su bili i osiguranici zaposleni kod poslovnih subjekata priređivača igara na sreću klađenjem”, ali nakon prestanka mjera zabrane evidentirana je prijava određenog broja zaposlenika iz ove djelatnosti u jedinstveni sistem.

_________________________________________________________________________________________

Ovaj tekst nastao je uz pomoć dojava građana u sklopu kampanje BIRN-a BiH, koja ima za cilj da prati zloupotrebe, nezakonitosti i kršenje ljudskih prava tokom pandemije virusa.

Vaša pomoć da zabilježimo nepravilnosti tokom pandemije virusa Covid-19 nam je važna kako bismo bolje izvještavali o njima. Na društvenim mrežama koristite #BIRNDetektor da nam javite nepravilnosti ili pišite na [email protected].