Vijesti


Imer Imeri Žrtve ratnih zločina na Kosovu gube nadu da će dobiti odštetu 16. Juna 2020. Analiza Čak i kada osude počinitelje ratnih zločina na Kosovu, sudovi u toj zemlji ne dodjeljuju odštetu žrtvama, a zaštićeni svjedoci, koji trebaju ostati anonimni, ne pokreću tužbe zbog straha od eksponiranja.
Pokrenuta globalna kampanja za odavanje počasti žrtvama organizovanog kriminala 15. Juna 2020. Vijest Kampanja “Svjedoci atentata” koju je pokrenula organizacija “Global Initiative”, poziva međunarodnu zajednicu da se sjete onih koji su platili najveću cijenu u borbi protiv organiziranog kriminala, nepravde i korupcije.
Muharem Dunić blizu postizanja sporazuma o priznanju krivice 15. Juna 2020. Suđenje Odbrana Muharema Dunića, optuženog za pridruživanje terorističkoj organizaciji, blizu je postizanja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.
Poziv za novinarke i novinare koji su izvještavali o Srebrenici za nagradu “Nino Ćatić” 15. Juna 2020. Vijest Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle, uz saglasnost Hajre Ćatić, majke Nine Ćatića, organizuje dodjelu novinarske nagrade nazvane imenom ovog reportera koji je nestao u Srebrenici 1995. godine.
Uhapšen osumnjičeni za javno podsticanje na terorizam 15. Juna 2020. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su muškarca koji je u više navrata, putem različitih internet servisa i komunikacijskih kanala, izražavao rasističke i antisemitske stavove, upućujući prijetnje državljanima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), potvrđeno je iz SIPA-a za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Svjedok objasnio kako je ISIL nastao od “Al-Kaide” 15. Juna 2020. Suđenje Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o proglašavanju ISIL-a terorističkom organizacijom i restriktivnim mjerama koje su članice Ujedinjenih nacija (UN) dužne primjenjivati prema njoj i njenim pripadnicima. Ispričao je kako je identifikovan Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji u sastavu terorističke organizacije.
Armenu Dželki ponovno ukinut pritvor 12. Juna 2020. Vijest Nakon što je rješenjem Apelacionog vijeća Suda BiH ukinuto rješenje o ukidanju pritvora, te predmet vraćen prvostepenom sudu, Sud BiH je donio odluku kojom se Armenu Dželki ponovno ukida pritvor.
sudnica Naredne sedmice počinje obnovljeno suđenje za zločin u Goraždu 12. Juna 2020. Vijest U petak, 19. juna pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine zakazan je početak obnovljenog suđenja Ibri Merkezu kojem je ukinuta presuda za zločine počinjene u Goraždu.
Ekshumirana lobanja na području Srebrenice 12. Juna 2020. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata pronađeni su jučer prilikom ekshumacije na lokalitetu Pusmulići u općini Srebrenica, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Beograd: Zatražena osuđujuća presuda za bivšeg pripadnika Armije BiH 11. Juna 2020. Suđenje Tužilac Tužilaštva za ratne zločine (TZR) Srbije zatražio je 15-godišnju zatvorsku kaznu za Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva.