Međusobne optužbe Suda BiH i predsjednika VSTV-a o komentarisanju presuda

3. Juna 2020.17:09
Sud BiH izdao je saopćenje u kojem se ističe kako predsjednik i članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) komentarišu elemente presude uprkos tome što naglašavaju da to neće raditi, čime dezavuišu javnost, dok predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija tvrdi da zastupanje presude u javnosti narušava pretpostavku nepristrasnosti.
Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Ukidanje Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcija i Kriterija za ocjenjivanje rada sudija bilo je tema današnje sjednice VSTV-a, ali i gostovanja predsjednika ove institucije Milana Tegeltije na televiziji N1. Tim povodom, Sud BiH je saopćio kako su tokom njegovog gostovanja na N1, ali i brojnih drugih istupa, iznesene netačne informacije.

“Sud podsjeća predsjednika VSTV-a da je suprotno evropskim standardima o odgovornosti i transparentnosti da predsjednik VSTV-a, sudija po zvanju i stranka u postupku, u medijima i javnosti iznosi opravdanje za akte koje je Sud poništio i obrazložio. To je nedozvoljeno komentarisanje presude, a također predstavlja i dezavuisanje javnosti”, navodi se u saopćenju Suda.

Iz Suda BiH ističu da razlog zbog kojeg je Pravilnik poništen jeste to što je VSTV BiH prekoračio svoja ovlaštenja, uveo nepostojeće pravne institute bez valjanog zakonskog osnova, a ne zato jer su obuhvaćeni sudije i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao kako bi se Sud BiH o argumentima i tvrdnjama stranaka u postupku trebao izjašnjavati u zakonom predviđenom postupku po pravnim lijekovima, a ne putem medija odgovarati na argumente stranaka.

“Potpuno je neprimjereno da Sud BiH u javnoj raspravi zastupa presudu protiv koje je najavljeno pravno sredstvo od strane stranke a o kojem će taj isti sud odlučivati. Time se narušava pretpostavka nepristrasnosti u drugostepenom postupku i uopšte na taj način se dovodi u pitanje djelotvornost pravnog lijeka ukoliko sud unaprijed zauzima stav o presudi na koju je najavljeno pravno sredstvo tom istom sudu”, rekao je Tegeltija.

Iz Suda BiH su se osvrnuli i na navode u kojima Tegeltija tvrdi da su poništeni Pravilnik i Kriteriji rađeni u koordinaciji sa Evropskom komisijom, preporukama Peer reviewa, preporukama eksperata, te da je to obaveza u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Naveli su kako ispunjavanje obaveza iz procesa pridruživanja BiH Evropskoj uniji mora biti u skladu s domaćim zakonodavstvom.

“Pogrešno je i zabranjeno stvarati javno mnijenje da je nešto rađeno pod okriljem Evropske komisije, da je to obaveza iz procesa pridruživanja, te na taj način pokušati stvoriti privid pravilnosti podzakonskih akata, koji su zbog višestruke nezakonitosti poništeni presudom nadležnog suda. To se sasvim jasno može protumačiti kao pritisak na Sud, tim više što sistem pravnih lijekova u ovom postupku nije u cijelosti iscrpljen”, navode iz Suda BiH.

Na današnjoj sjednici VSTV-a predsjednik Tegeltija je kazao kako su posljedice ove presude katastrofalne budući da su sva imenovanja zasnovana na ocjenama donesenim na osnovu Pravilnika, te je usvojen zaključak u kojem se navodi kako će VSTV uputiti zahtjev za preispitivanje presude Suda BiH.

Iz Suda BiH su pozvali predsjednika VSTV-a da prekine s medijskim istupima u kojima komentariše presudu Suda BiH, te poručili kako se izjave sa sjednice mogu okarakterisati kao dodatni pritisak budući da su članovi Vijeća “Sudu adresirali neprilične stvari povodom predmetne presude”.

    Nermina Kuloglija-Zolj