Vijest

Uhapšen Duško Soleša, osuđen za silovanje maloljetnice u Bihaću 1992. godine

17. Jula 2020.12:47
Službenici Policijske uprave (PU) Banja Luka uhapsili su Duška Solešu, za kojim je bila raspisana potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, potvrđeno je iz ove policijske uprave za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English

Policija RS. Izvor: N1

Vrhovni sud Federacije BiH je 2015. potvrdio presudu kojom je Soleša, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Bihaću.

Vrhovni sud je tada potvrdio presudu Kantonalnog suda u Bihaću izrečenu 2014. godine, po kojoj je Soleša osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice.

U presudi Kantonalnog suda se navodi da je oštećena “jasno i detaljno opisala silovanje”, te u nekoliko navrata pokazala prstom na Solešu kao osobu koja ju je silovala, zbog čega joj je Sudsko vijeće poklonilo vjeru.

Soleša je uhapšen u novembru 2013. godine u Banjoj Luci, a zatim pušten da se brani sa slobode.

Kako je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), D.S. je 16. jula ove godine identifikovan i uhapšen na osnovu međunarodne potjernice raspisane po naredbi Osnovnog suda Banja Luka zbog počinjenog krivičnog djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

“Operativnim radom, policijski službenici su došli do saznanja da navedeno lice boravi na području opštine Laktaši. Dolaskom na adresu, lice se po uočavanju policijskih službenika dalo u bijeg. Uspješno je sustignuto i lišeno slobode”, saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Prema informacijama iz policije, za D.S. je bila raspisana i centralna potjernica po naredbi Osnovnog suda Banja Luka i Policijske uprave Banja Luka.

“Lice D.S. je predato u nadležnost Okružnog centra Sudske policije Banja Luka”, navodi se u saopćenju MUP-a RS-a.

 

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English