Vijest

Granična policija nije pronašla propuste pri ulasku ruskih vojnih medicinara u BiH

16. Jula 2020.15:00
Uprava Granične policije Bosne i Hercegovine nije pronašla propuste tokom istrage navoda da prilikom dolaska humanitarnog aviona iz Rusije na banjalučki aerodrom nisu po propisima vršene kontrole ulaska putnika, niti je utvrdila da su policijski službenici prilikom provjera počinili povrede službene dužnosti.

Ruski vojno-medicinski tim na aerodromu u Banjaluci. Izvor: N1

To je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdila Franka Vican, glasnogovornica Granične policije, naglašavajući da je ispoštovana sva procedura u skladu sa zakonima i pravilnicima.

“U dosadašnjem toku postupka nisu utvrđene činjenice o postojanju sumnje da su policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine, prilikom obavljanja graničnih provjera nad spomenutim stranim državljanima, počinili povrede službene dužnosti propisane Zakonom o policijskim službenicima BiH i Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH”, kazala je Vican za BIRN BiH.

Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH provodi aktivnosti o okolnostima navodnog nepropisnog postupanja policijskih službenika Granične policije BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Zračna luka Banja Luka, prilikom obavljanja graničnih provjera nad državljanima Ruske Federacije koji su 9. aprila ušli u Bosnu i Hercegovinu na navedenom graničnom prijelazu, rekli su iz Granične policije.

“U do sada provedenim radnjama, utvrđeno je da su policijski službenici Granične policije BiH postupili po prethodnoj najavi prelaska državne granice nadležnog ministarstva te su u skladu s važećim propisima izvršili granične provjere nad stranim državljanima, čiji je prelazak državne granice prethodno najavljen, a u vezi s čim se i provode preliminarne provjere navoda o nepropisnom postupanju policijskih službenika”, kazala je Vican.

BIRN BiH je ranije pisao o ulasku ruskih vojnih medicinara i navodima da tom prilikom nisu skenirani svi pasoši, nego samo dva od ukupno 24.

Prvobitno je, prema dopisu Ruske Federacije Ministarstvu vanjskih poslova BiH – u koji je BIRN BiH imao uvid – najavljeno da se u avionu nalazi medicinsko osoblje, ali se uskoro ispostavilo da su na tlo BiH bez ranije najave sletjeli oficiri ruske vojske. Zakon o strancima BiH definiše da bi za kretanje stranaca u uniformama u BiH trebala vrsta saglasnosti drugačija od dozvole za humanitarno djelovanje.

Iako su svi letovi u BiH bili obustavljeni zbog pandemije COVID-19, ovaj, kao i nekolicina drugih letova, odobren je od Ministarstva vanjskih poslova BiH jer se radilo o humanitarnom letu. Ministrica Bisera Turković je u ranijoj izjavi za BIRN BiH rekla da je problem nastao jer su iz Ambasade Ruske Federacije bili neprecizni prilikom slanja note o dolasku leta.

“U noti su naveli da dolazi humanitarni let s medicinskim osobljem, što se ubrzo ispostavilo nekorektnim jer su iz aviona izašli ljudi u vojnim odijelima, dakle vojno-medicinsko osoblje. Mi smo o svemu obavijestili i Ministarstvo sigurnosti BiH, a Granična policija je ta koja je trebala zabraniti slijetanje aviona”, tvrdila je ministrica Turković.

Na spisku putnika koji su tada ušli u BiH, ispostavilo se kasnije, bili su i ruski vojni oficiri, a ne samo medicinsko osoblje kako je prvobitno najavljeno.

Admir Muslimović