Vijest

Sljedeće sedmice početak suđenja Milaremu Berbiću

17. Jula 2020.15:03
Pred Sudom Bosne i Hercegovine će u ponedjeljak, 20. jula, početi suđenje Milaremu Berbiću, optuženom za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a.
Milarem Berbić. Izvor: Sud BiH

Nakon što je 10. jula početak suđenja odgođen jer je Berbić odbio da mu se u pritvorskoj jedinici Suda BiH izmjeri temperatura, zbog čega nije mogao pristupiti u sudnicu, nastavak suđenja zakazan je za početak iduće sedmice.

Berbić se ranije pred Sudom BiH odbio izjasniti o krivici za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, poslije čega je konstatovano, u skladu sa zakonskim odredbama, da optuženi negira krivicu.

Tužilaštvo BiH tereti Berbića da je sredinom 2014. otišao iz BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, te se pridružio stranim paravojnim formacijama koje su djelovale u sklopu takozvanog ISIL-a. Tokom boravka u Siriji je snimljen i za ISIL-ove propagandne snimke. Nakon sloma ISIL-a i zarobljavanja njegovih preostalih pripadnika, Berbić je krajem 2019. deportovan nazad u BiH.

Tada je s njim deportovan i Emir Ališić, koji je optužen da je krajem 2013. godine napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, gdje se u okviru više formacija borio u strukturama takozvanog ISIL-a. Iz Tužilaštva je navedeno da je bio pripadnik ISIL-a u periodu od 2013. do 2019., te da je početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, zarobljen od kurdskih snaga.

Na suđenju Ališiću naredne sedmice saslušat će se prvi svjedoci Tužilaštva.

U decembru 2019. godine, nakon sloma tzv. ISIL-a i zarobljavanja negovih preostalih pripadnika, s Berbićem i Ališićem su u BiH deportovani i Jasmin Keserović, Armen Dželko, Senad Kasupović, Hamza Labidi i Muharem Dunić.

Sredinom ove sedmice Dželko je, nakon sklopljenog sporazuma s Državnim tužilaštvom, osuđen na tri i po godine zatvora zbog pridruživanja ISIL-u i učešća u terorističkim aktivnostima s ciljem destabilizovanja i prisilnog uklanjanja legitimne vlasti u Siriji.

Istom kaznom osuđen je i Dunić, zbog protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno sudjelovanja na ratištu u Siriji, nakon što je Sud BiH prihvatio sporazum sklopljen s Tužilaštvom.

U slučajevima protiv Labidija, Kasupovića i Keserovića u toku je dokazni postupak.

Nermina Kuloglija-Zolj